eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzyciski dotykowe › Re: Przyciski dotykowe
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
    media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
    ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Przyciski dotykowe
    References: <5858f1bf$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
    <o3c4h2$g9s$1@dont-email.me>
    <585a3205$0$15196$65785112@news.neostrada.pl>
    <o3epmc$ikt$1@dont-email.me> <kTd4up8eI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <o3s7qu$clq$1@dont-email.me> <nTd5455bI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <o41pdh$jg7$1@dont-email.me> <oTd55ecvI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5864f0c1$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Thu, 29 Dec 2016 12:35:33 +0100
    User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 29
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1483011333 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 645 77.253.217.116:59114
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Body-CRC: 1930157010
    X-Received-Bytes: 2411
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:710156
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >>> Że on się nie boi, że mu ten słoik imploduje... przecież
    >>> on nie jest przeznaczony do podciśnienia, do tego w wysokiej
    >>> temperaturze.
    >> Jak nie, jak tak? Przecież przy wekowaniu kompotu, dajmy
    >> na to sliwkowego (w wysokiej temperaturze), ze słoika
    >> poietrze usuwane jest całkowicie.
    >
    > Czy tak calkowicie ... hm, warto by sprawdzic, tylko jak ? :-)

    Rzecz jasna "całkowicie" w sensie kuchennym, a nie laboratorium
    wysokiej próżni. W wysokiej temperaturze woda paruje, ciśnienie
    wyrównywane jest przez prześwit międzygumkowy, który działa jak
    zawór zwrotny. W końcu para wodna wypełnia całkowicie przestrzeń
    nadkompotową. Po ostygnięciu mało co gazowego w środku zostaje.

    Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
    słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
    operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
    przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.

    Jarek

    --
    "Barbara Ubryk" -- dziura nad dziury;
    "Barbara Ubryk" -- hotel ponury.
    Pokojów nigdy się nie przewietrza,
    wszyscy wołają: -- Powietrza nie trza!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: