eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzyciski dotykoweRe: Przyciski dotykowe
  • Data: 2016-12-29 17:29:59
    Temat: Re: Przyciski dotykowe
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości
    Pan J.F. napisał:
    >> Tylko nie mam watpliwosci, ze w destylatorze powietrze bedzie
    >> stopniowo wypierane przez pare wodna i alkoholowa.
    >
    >> Mam watpliwosci, czy po przykryciu butelki wodki krazkiem gumy,
    >> bez podgrzewania, czy parujacy alkohol bedzie podnosil krazek
    >> i wylatywal razem z powietrzem.

    >Jest dyfuzja na tym świecie. Gazy się wymieszają i wylecą razem.
    >Tyle że tlen i azot szybko się skończy, a pary wody czy alkoholu
    >wciąż jest pod dostatkiem.

    Ale ja mam watpliwosci czy wyleca, i ewentualnie w jakiej ilosci.

    Jak butelka bedzie w 20C, to IMO nie podniosa krazka.
    Choc tu nie stopnie wazne, bo temperatura poczatkowa moze byc w miare
    dowolna.

    Jak podgrzeje do wrzenia, to bedzie wylatywac, ale tego przypadku nie
    omawiamy.

    Wiec podgrzeje powiedzmy do 50C, co zaowocuje ucieczka czesci gazu z
    butelki ... i na tym sie chyba zatrzyma.

    Owszem, jak na lazni wodnej podgrzeje do chocby 95C, to juz sporo pary
    wodnej powinno byc nad ciecza i musialo wyprzec poczatkowe powietrze.

    >>> Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
    >>> różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.
    >
    >> Jak znajde gumki, to sie postaram zawekowac wode i pusty sloik.

    >Na Allegro sprzedają.

    Az tak, to mi sie sprawdzac nie chce :-)

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: