eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzyciski dotykoweRe: Przyciski dotykowe
  • Data: 2016-12-29 14:07:38
    Temat: Re: Przyciski dotykowe
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >>> Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze,
    >>> wszak grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
    >>> Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury,
    >>> czyli jakies 1/4.
    >> Pogląd, że w temperaturze niższej od temperatury wrzenia woda
    >> nie paruje, jest poglądem błędnym.
    >
    > Parowac paruje, ale czy to bedzie na tyle istotne, zeby wypchnac
    > powietrze przez gumke ?

    Doświadczenie nabyte w czasie próby wyciągania zassanej gumki
    podpowiada, że tak.

    >>> A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.
    >>> Że cukier w parowaniu przeszkadza -- też.
    >
    > Ale chyba podnosi temperature wrzenia. I w efekcie mamy cos
    > jakby wekowanie czystej wody w temperaturze np 80 C

    Dodanie cukru nie zmienia własności samej wody. Ona też mocno
    paruje, mimo że bąblowania nie widać. Poniekąd na tym zasadza
    się proces destylacji. Nie będziemy przecież godzić w podstawy
    bimbrownictwa.

    > A jesli dziala w 80, to powinno i w 50 dzialac, a nawet i w 30
    > - byle wiecej od otoczenia :-)

    Działa. Da się zamknąć słoik bez grzania na łaźni wodnej. Nawet
    jeśli wlejemy gorącą herbatę do twista i zakręcimy, to słoik się
    zassie.

    > zaraz .. a czemu wiecej ?

    Bo jak tyle samo, to obiekt jest zrównowżony. Na zewnątrz też
    coś paruje, może nawet bardziej, choćby gorąca zupa.

    >>>>> Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
    >>>>> słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
    >>>>> operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
    >>>>> przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.
    >>> Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
    >>> Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
    >> Siła jest sakramencka. Ile to czasem trzeba było się na szarpać,
    >> by gumkę z weka wyciągnąć.
    >
    > ale 0.3 atm razy 100cm^2 tez jest spora sila.

    Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
    różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.

    >>> Bo dziurki w pokrywce zrobic, zeby jakis zaworek wmontowac,
    >>> to chyba sie nie uda.
    >
    >> Ten gościu na filmie coś tam przecież montował do słoika.
    >
    > Oceniam swoje mozliwosci warsztatowe.
    > Hm, a gdyby tak twista zamiast wecka ?

    Spokojnie można jakiś wentyl w pokrywkę wkręcić.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: