eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzyciski dotykoweRe: Przyciski dotykowe
  • Data: 2016-12-29 12:35:33
    Temat: Re: Przyciski dotykowe
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >>> Że on się nie boi, że mu ten słoik imploduje... przecież
    >>> on nie jest przeznaczony do podciśnienia, do tego w wysokiej
    >>> temperaturze.
    >> Jak nie, jak tak? Przecież przy wekowaniu kompotu, dajmy
    >> na to sliwkowego (w wysokiej temperaturze), ze słoika
    >> poietrze usuwane jest całkowicie.
    >
    > Czy tak calkowicie ... hm, warto by sprawdzic, tylko jak ? :-)

    Rzecz jasna "całkowicie" w sensie kuchennym, a nie laboratorium
    wysokiej próżni. W wysokiej temperaturze woda paruje, ciśnienie
    wyrównywane jest przez prześwit międzygumkowy, który działa jak
    zawór zwrotny. W końcu para wodna wypełnia całkowicie przestrzeń
    nadkompotową. Po ostygnięciu mało co gazowego w środku zostaje.

    Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
    słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
    operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
    przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.

    Jarek

    --
    "Barbara Ubryk" -- dziura nad dziury;
    "Barbara Ubryk" -- hotel ponury.
    Pokojów nigdy się nie przewietrza,
    wszyscy wołają: -- Powietrza nie trza!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: