-
Data: 2016-12-29 16:44:43
Temat: Re: Przyciski dotykowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Pan J.F. napisał:
>>>>> Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze,
>>>>> wszak grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
>>>>> Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury,
>>>>> czyli jakies 1/4.
>>>> Pogląd, że w temperaturze niższej od temperatury wrzenia woda
>>>> nie paruje, jest poglądem błędnym.
>>> Parowac paruje, ale czy to bedzie na tyle istotne, zeby wypchnac
>>> powietrze przez gumke ?
>> Doświadczenie nabyte w czasie próby wyciągania zassanej gumki
>> podpowiada, że tak.
>
> Ale bez pomiarow to nie wiesz, czy trudno bylo, bo w srodku 0.05 atm
> bezwzglednej pary wodnej, czy 0.6 atm powietrza.
Bez pomiaru wiem, że jedne po lekkim pociągnięciu robią psssyk
i pokrywka odskakuje. Nawet widać, że wcześniej gumka lekko się
ugina pod naciskiem ręki. A inne trzymają mocno jak diabli.
Znaczy się, ta próżnia tam różna bywa. Ale żaden słoik jeszcze
nie implodował. A o to chodziło.
>>>>> A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.
>>>>> Że cukier w parowaniu przeszkadza -- też.
>>> Ale chyba podnosi temperature wrzenia. I w efekcie mamy cos
>>> jakby wekowanie czystej wody w temperaturze np 80 C
>> Dodanie cukru nie zmienia własności samej wody.
>
> Oj zmienia. Juz np nie chce zamarzac w 0C.
To bardziej złożona sprawa (lotniczy eksperyment z piwem marki
"Sarmackie" wciąż czeka na realizację po nastaniu mrozów).
>> Ona też mocno paruje, mimo że bąblowania nie widać. Poniekąd
>> na tym zasadza się proces destylacji. Nie będziemy przecież
>> godzić w podstawy bimbrownictwa.
>
> Akurat nauka dopowiada, ze to woda zmienia wlasciwosci alkoholu,
> ktory nie chce wrzec, mimo przekroczenia temperatury wrzenia.
> A potem alkohol zmienia wode, ktora wrze w nizszej temperaturze
> niz powinno.
>
> Tylko nie mam watpliwosci, ze w destylatorze powietrze bedzie
> stopniowo wypierane przez pare wodna i alkoholowa.
>
> Mam watpliwosci, czy po przykryciu butelki wodki krazkiem gumy,
> bez podgrzewania, czy parujacy alkohol bedzie podnosil krazek
> i wylatywal razem z powietrzem.
Jest dyfuzja na tym świecie. Gazy się wymieszają i wylecą razem.
Tyle że tlen i azot szybko się skończy, a pary wody czy alkoholu
wciąż jest pod dostatkiem.
>>> A jesli dziala w 80, to powinno i w 50 dzialac, a nawet i w 30
>>> - byle wiecej od otoczenia :-)
>> Działa. Da się zamknąć słoik bez grzania na łaźni wodnej. Nawet
>> jeśli wlejemy gorącą herbatę do twista i zakręcimy, to słoik się
>> zassie.
>
> Ale tu znow nie wiadomo ile z tego zassania to na skutek spadku
> temperatury, a wiec cisnienia powietrza.
Mozna policzyć parcjalne ciśnienie pary wodnej w danej temperaturze.
>>> zaraz .. a czemu wiecej ?
>> Bo jak tyle samo, to obiekt jest zrównowżony. Na zewnątrz też
>> coś paruje, może nawet bardziej, choćby gorąca zupa.
>
> A nie, Sahara, sucho na zewnatrz ... i nadal sie wekuje
No właśnie, nawet łatwiej. Na Saharze w dzień słoik nagrzeje się
od słońca, a w chłodzie nocy zamknie.
>>>>>>> Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
>>>>>>> słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
>>>>>>> operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
>>>>>>> przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.
>>>>> Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
>>>>> Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
>>>> Siła jest sakramencka. Ile to czasem trzeba było się na szarpać,
>>>> by gumkę z weka wyciągnąć.
>>> ale 0.3 atm razy 100cm^2 tez jest spora sila.
>
>> Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
>> różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.
>
> Jak znajde gumki, to sie postaram zawekowac wode i pusty sloik.
Na Allegro sprzedają.
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 29.12.16 17:29 J.F.
- 29.12.16 18:43 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 15:17 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:18 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:20 AlexY
- 30.12.16 15:49 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 20:38 HF5BS
- 30.12.16 20:50 HF5BS
- 30.12.16 20:52 HF5BS
- 31.12.16 13:51 Robert Wańkowski
- 31.12.16 15:57 HF5BS
- 01.01.17 22:08 Janusz_k
- 05.01.17 12:35 Adam Wysocki
- 05.01.17 12:41 Jarosław Sokołowski
- 05.01.17 12:53 J.F.
Najnowsze wątki z tej grupy
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- Jaki silikon lub może klej?
- Smar do video
- Litowe baterie AA Li/FeS2 a alkaliczne
- "ogrodowa linia napowietrzna"
- jaki zasilacz laboratoryjny
- jaki zasilacz laboratoryjny
- Puszka w ziemię
- T-1000 was here
- Ściąganie hasła frezem
- Koszyk okrągły, walec 3x AA, na duże paluszki R6
- Brak bolca ochronnego ładowarki oznacza pożar
- AMS spalony szybkim zasilaczem USB
- stalowe bezpieczniki
Najnowsze wątki
- 2025-02-12 Warszawa => Expert Recruiter 360 <=
- 2025-02-12 Ostrów Wielkopolski => Area Sales Manager OZE <=
- 2025-02-12 Bieruń => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2025-02-12 Dęblin => Node.js / Fullstack Developer <=
- 2025-02-12 Kraków => PHP Full Stack Developer <=
- 2025-02-12 Karta dźwiękowa stereo
- 2025-02-12 Dęblin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-02-12 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2025-02-12 Łódź => NodeJS Developer <=
- 2025-02-12 Błonie => Sales Specialist <=
- 2025-02-12 Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- 2025-02-11 Mini pecet
- 2025-02-10 Spalił się spaliniak
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-02-10 Chrzanów => Programista NodeJS <=