-
Data: 2016-12-29 16:44:43
Temat: Re: Przyciski dotykowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Pan J.F. napisał:
>>>>> Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze,
>>>>> wszak grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
>>>>> Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury,
>>>>> czyli jakies 1/4.
>>>> Pogląd, że w temperaturze niższej od temperatury wrzenia woda
>>>> nie paruje, jest poglądem błędnym.
>>> Parowac paruje, ale czy to bedzie na tyle istotne, zeby wypchnac
>>> powietrze przez gumke ?
>> Doświadczenie nabyte w czasie próby wyciągania zassanej gumki
>> podpowiada, że tak.
>
> Ale bez pomiarow to nie wiesz, czy trudno bylo, bo w srodku 0.05 atm
> bezwzglednej pary wodnej, czy 0.6 atm powietrza.
Bez pomiaru wiem, że jedne po lekkim pociągnięciu robią psssyk
i pokrywka odskakuje. Nawet widać, że wcześniej gumka lekko się
ugina pod naciskiem ręki. A inne trzymają mocno jak diabli.
Znaczy się, ta próżnia tam różna bywa. Ale żaden słoik jeszcze
nie implodował. A o to chodziło.
>>>>> A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.
>>>>> Że cukier w parowaniu przeszkadza -- też.
>>> Ale chyba podnosi temperature wrzenia. I w efekcie mamy cos
>>> jakby wekowanie czystej wody w temperaturze np 80 C
>> Dodanie cukru nie zmienia własności samej wody.
>
> Oj zmienia. Juz np nie chce zamarzac w 0C.
To bardziej złożona sprawa (lotniczy eksperyment z piwem marki
"Sarmackie" wciąż czeka na realizację po nastaniu mrozów).
>> Ona też mocno paruje, mimo że bąblowania nie widać. Poniekąd
>> na tym zasadza się proces destylacji. Nie będziemy przecież
>> godzić w podstawy bimbrownictwa.
>
> Akurat nauka dopowiada, ze to woda zmienia wlasciwosci alkoholu,
> ktory nie chce wrzec, mimo przekroczenia temperatury wrzenia.
> A potem alkohol zmienia wode, ktora wrze w nizszej temperaturze
> niz powinno.
>
> Tylko nie mam watpliwosci, ze w destylatorze powietrze bedzie
> stopniowo wypierane przez pare wodna i alkoholowa.
>
> Mam watpliwosci, czy po przykryciu butelki wodki krazkiem gumy,
> bez podgrzewania, czy parujacy alkohol bedzie podnosil krazek
> i wylatywal razem z powietrzem.
Jest dyfuzja na tym świecie. Gazy się wymieszają i wylecą razem.
Tyle że tlen i azot szybko się skończy, a pary wody czy alkoholu
wciąż jest pod dostatkiem.
>>> A jesli dziala w 80, to powinno i w 50 dzialac, a nawet i w 30
>>> - byle wiecej od otoczenia :-)
>> Działa. Da się zamknąć słoik bez grzania na łaźni wodnej. Nawet
>> jeśli wlejemy gorącą herbatę do twista i zakręcimy, to słoik się
>> zassie.
>
> Ale tu znow nie wiadomo ile z tego zassania to na skutek spadku
> temperatury, a wiec cisnienia powietrza.
Mozna policzyć parcjalne ciśnienie pary wodnej w danej temperaturze.
>>> zaraz .. a czemu wiecej ?
>> Bo jak tyle samo, to obiekt jest zrównowżony. Na zewnątrz też
>> coś paruje, może nawet bardziej, choćby gorąca zupa.
>
> A nie, Sahara, sucho na zewnatrz ... i nadal sie wekuje
No właśnie, nawet łatwiej. Na Saharze w dzień słoik nagrzeje się
od słońca, a w chłodzie nocy zamknie.
>>>>>>> Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
>>>>>>> słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
>>>>>>> operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
>>>>>>> przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.
>>>>> Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
>>>>> Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
>>>> Siła jest sakramencka. Ile to czasem trzeba było się na szarpać,
>>>> by gumkę z weka wyciągnąć.
>>> ale 0.3 atm razy 100cm^2 tez jest spora sila.
>
>> Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
>> różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.
>
> Jak znajde gumki, to sie postaram zawekowac wode i pusty sloik.
Na Allegro sprzedają.
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 29.12.16 17:29 J.F.
- 29.12.16 18:43 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 15:17 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:18 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:20 AlexY
- 30.12.16 15:49 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 20:38 HF5BS
- 30.12.16 20:50 HF5BS
- 30.12.16 20:52 HF5BS
- 31.12.16 13:51 Robert Wańkowski
- 31.12.16 15:57 HF5BS
- 01.01.17 22:08 Janusz_k
- 05.01.17 12:35 Adam Wysocki
- 05.01.17 12:41 Jarosław Sokołowski
- 05.01.17 12:53 J.F.
Najnowsze wątki z tej grupy
- pozew za naprawę sprzętu na youtube
- gasik
- Zbieranie danych przez www
- reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- Problem z odczytem karty CF
- 74F vs 74HCT
- Newag ciąg dalszy
- Digikey, SN74CBT3253CD, FST3253, ktoś ma?
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
Najnowsze wątki
- 2025-01-06 Jeździ, skręca, hamuje
- 2025-01-06 Białystok => System Architect (Java background) <=
- 2025-01-06 Gliwice => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-06 Białystok => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-01-06 Zielona GĂłra => Konsultant WdroĹźeniowy Comarch XL/Optima (KsiÄgowoĹ
- 2025-01-06 Popr. 14. Nauka i Praca Programisty C++ w III Rzeczy (pospolitej)
- 2025-01-06 Ostrów Wielkopolski => Area Sales Manager OZE <=
- 2025-01-06 Do IO i innych elektrooszolomow, tu macie prawdziwe smrody
- 2025-01-06 Białystok => Full Stack .Net Engineer <=
- 2025-01-06 Kraków => Business Development Manager - Network and Network Security
- 2025-01-06 Katowice => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2025-01-06 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2025-01-06 Lublin => Programista Delphi <=
- 2025-01-06 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2025-01-06 śnieg