-
Data: 2016-12-29 16:44:43
Temat: Re: Przyciski dotykowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Pan J.F. napisał:
>>>>> Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze,
>>>>> wszak grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
>>>>> Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury,
>>>>> czyli jakies 1/4.
>>>> Pogląd, że w temperaturze niższej od temperatury wrzenia woda
>>>> nie paruje, jest poglądem błędnym.
>>> Parowac paruje, ale czy to bedzie na tyle istotne, zeby wypchnac
>>> powietrze przez gumke ?
>> Doświadczenie nabyte w czasie próby wyciągania zassanej gumki
>> podpowiada, że tak.
>
> Ale bez pomiarow to nie wiesz, czy trudno bylo, bo w srodku 0.05 atm
> bezwzglednej pary wodnej, czy 0.6 atm powietrza.
Bez pomiaru wiem, że jedne po lekkim pociągnięciu robią psssyk
i pokrywka odskakuje. Nawet widać, że wcześniej gumka lekko się
ugina pod naciskiem ręki. A inne trzymają mocno jak diabli.
Znaczy się, ta próżnia tam różna bywa. Ale żaden słoik jeszcze
nie implodował. A o to chodziło.
>>>>> A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.
>>>>> Że cukier w parowaniu przeszkadza -- też.
>>> Ale chyba podnosi temperature wrzenia. I w efekcie mamy cos
>>> jakby wekowanie czystej wody w temperaturze np 80 C
>> Dodanie cukru nie zmienia własności samej wody.
>
> Oj zmienia. Juz np nie chce zamarzac w 0C.
To bardziej złożona sprawa (lotniczy eksperyment z piwem marki
"Sarmackie" wciąż czeka na realizację po nastaniu mrozów).
>> Ona też mocno paruje, mimo że bąblowania nie widać. Poniekąd
>> na tym zasadza się proces destylacji. Nie będziemy przecież
>> godzić w podstawy bimbrownictwa.
>
> Akurat nauka dopowiada, ze to woda zmienia wlasciwosci alkoholu,
> ktory nie chce wrzec, mimo przekroczenia temperatury wrzenia.
> A potem alkohol zmienia wode, ktora wrze w nizszej temperaturze
> niz powinno.
>
> Tylko nie mam watpliwosci, ze w destylatorze powietrze bedzie
> stopniowo wypierane przez pare wodna i alkoholowa.
>
> Mam watpliwosci, czy po przykryciu butelki wodki krazkiem gumy,
> bez podgrzewania, czy parujacy alkohol bedzie podnosil krazek
> i wylatywal razem z powietrzem.
Jest dyfuzja na tym świecie. Gazy się wymieszają i wylecą razem.
Tyle że tlen i azot szybko się skończy, a pary wody czy alkoholu
wciąż jest pod dostatkiem.
>>> A jesli dziala w 80, to powinno i w 50 dzialac, a nawet i w 30
>>> - byle wiecej od otoczenia :-)
>> Działa. Da się zamknąć słoik bez grzania na łaźni wodnej. Nawet
>> jeśli wlejemy gorącą herbatę do twista i zakręcimy, to słoik się
>> zassie.
>
> Ale tu znow nie wiadomo ile z tego zassania to na skutek spadku
> temperatury, a wiec cisnienia powietrza.
Mozna policzyć parcjalne ciśnienie pary wodnej w danej temperaturze.
>>> zaraz .. a czemu wiecej ?
>> Bo jak tyle samo, to obiekt jest zrównowżony. Na zewnątrz też
>> coś paruje, może nawet bardziej, choćby gorąca zupa.
>
> A nie, Sahara, sucho na zewnatrz ... i nadal sie wekuje
No właśnie, nawet łatwiej. Na Saharze w dzień słoik nagrzeje się
od słońca, a w chłodzie nocy zamknie.
>>>>>>> Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
>>>>>>> słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
>>>>>>> operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
>>>>>>> przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.
>>>>> Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
>>>>> Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
>>>> Siła jest sakramencka. Ile to czasem trzeba było się na szarpać,
>>>> by gumkę z weka wyciągnąć.
>>> ale 0.3 atm razy 100cm^2 tez jest spora sila.
>
>> Intuicja mi podpowiada, że w tych moich słoikach magdeburskich
>> różnica ciśnień sięgała wyższych wartości.
>
> Jak znajde gumki, to sie postaram zawekowac wode i pusty sloik.
Na Allegro sprzedają.
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 29.12.16 17:29 J.F.
- 29.12.16 18:43 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 15:17 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:18 Adam Wysocki
- 30.12.16 15:20 AlexY
- 30.12.16 15:49 Jarosław Sokołowski
- 30.12.16 20:38 HF5BS
- 30.12.16 20:50 HF5BS
- 30.12.16 20:52 HF5BS
- 31.12.16 13:51 Robert Wańkowski
- 31.12.16 15:57 HF5BS
- 01.01.17 22:08 Janusz_k
- 05.01.17 12:35 Adam Wysocki
- 05.01.17 12:41 Jarosław Sokołowski
- 05.01.17 12:53 J.F.
Najnowsze wątki z tej grupy
- Raspberry Pi 3 Model B+
- Kuchenka elektryczna
- test
- Cewka elektrozaworu
- zapytanie o chip r5f21275nfp
- nie naprawiam więcej telewizorów
- Zrobił TV OLED z TV LCD
- Zasilacz USB na ścianę.
- Gniazdo + wtyk
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- OpenPnP
- taka skrzynka do kablowki
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
Najnowsze wątki
- 2025-03-14 Spalił się autobus :-)
- 2025-03-14 Policjanci z Piątku
- 2025-03-14 Lublin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-03-14 Warszawa => Account Manager - Sprzedaż Usług Rekrutacyjnych <=
- 2025-03-14 Gliwice => Business Development Manager - Dział Sieci i Bezpieczeńst
- 2025-03-14 VAT-R Umowa najmu na adres zamieszkania
- 2025-03-14 Gliwice => IT Expert (Network Systems area) <=
- 2025-03-14 Warszawa => Junior Rekruter <=
- 2025-03-14 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-03-14 China-Kraków => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2025-03-14 Żerniki => Dyspozytor Międzynarodowy <=
- 2025-03-13 Raspberry Pi 3 Model B+
- 2025-03-13 Kuchenka elektryczna
- 2025-03-12 test
- 2025-03-13 własny ekran startowy