eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaakopalipsa › Re: akopalipsa
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
    ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
    -mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: akopalipsa
    References: <nmo3vf$5h3$1@node1.news.atman.pl> <nmo4h0$oun$1@node2.news.atman.pl>
    <nmo4uh$6mq$1@node1.news.atman.pl> <nmo5pl$q8s$1@node2.news.atman.pl>
    <nmo76d$97r$1@node1.news.atman.pl> <nmo80r$9vp$1@node1.news.atman.pl>
    <nn4cn7$f66$1@node1.news.atman.pl> <nn4fvc$hpq$1@node2.news.atman.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <nn50jl$2bs$1@node2.news.atman.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <579615b7$0$12558$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Mon, 25 Jul 2016 15:43:00 +0200
    User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 17
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1469454180 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 662 77.253.217.116:19693
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:703151
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan Paweł Pawłowicz napisał:

    >> Taka mieszanka sama w sobie nie jest bardzo niebezpieczna, poza tym, że
    >> pali się dobrze. Do bycia prochem czarnym (właściwie białym, bo cukier
    >> jest tutaj p.o. węgla) brakuje jeszcze siarki. A z sirką na mokro tak
    >> łatwo już nie jest, bo w wodzie się nie rozpuszcza.
    >
    > Ale saletra się rozpuszcza i to wystarczy. Węgiel też się nie rozpuszcza
    > w wodzie, a proch czarny robi się zarabiając składniki na pastę z wodą i
    > susząc. Byle składniki były drobno zmielone.

    Tyle że w ten sposób przyrządzony proch jest prochem. Woda jest tu dla
    bezpieczeństwa, żeby zarabiający nie zrobił se kuku. Saletra zmieszana
    z cukrem po wyschnięciu staje się twardym cukiereczkiem.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: