eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaakopalipsa › Re: akopalipsa
  • Data: 2016-07-25 16:28:16
    Temat: Re: akopalipsa
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:579619b6$0$652$6...@n...neostrada.
    pl...
    W dniu 2016-07-25 o 15:49, Jarosław Sokołowski pisze:
    >>> Dziś saletry już nie wolno. Stosuje się NaCl zawierający 0.6%
    >>> azotynu
    >>> sodu. O, przepraszam, azotanu(III).
    >>> Nazywa się to peklosól.
    >> Wydaje mi się, że całkiem niedawno widziałem w sklepie spożywczym
    >> torebkę
    >> z napisem "saletra potasowa". Na pewno nie "pekosól". Więc możę nie
    >> wolno,
    >> ale można?
    >Tak to chyba jest. W przemyśle jest zakazane, ale na własny użytek
    >możesz, co chcesz. Oczywiście do momentu, kiedy prezes, o,
    >przepraszam, Pan Prezes, nie zabroni. W trosce o nasze dobro,
    >oczywiście.

    O ile sie orientuje, to w przypadku zywnosci czynnikiem konserwujacym
    jest jednak azotyn(III).
    Jak sie dosypie saletry, to azotan(V) przechodzi w (III) i konserwuje.
    Pozostaje kwestia dawkowania, bo to niezla trucizna jest.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: