eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaWoda w benzynie - jak wykryć? › Re: Woda w benzynie - jak wykryć?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed0
    0.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!p
    ostnews.google.com!b35g2000yqi.googlegroups.com!not-for-mail
    From: shg <s...@g...com>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Woda w benzynie - jak wykryć?
    Date: Mon, 12 Jul 2010 07:57:06 -0700 (PDT)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 44
    Message-ID: <5...@b...googlegroups.com>
    References: <s...@f...lasek.waw.pl>
    <i1euqp$hga$7@news.dialog.net.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    NNTP-Posting-Host: 157.158.182.53
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1278946632 31625 127.0.0.1 (12 Jul 2010 14:57:12 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jul 2010 14:57:12 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: b35g2000yqi.googlegroups.com; posting-host=157.158.182.53;
    posting-account=I-P_YQoAAAA5OYA-ULbU61NLL7UHiy4J
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US) AppleWebKit/532.9 (KHTML,
    like Gecko) Chrome/5.0.307.5 Safari/532.9,gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:592028
    [ ukryj nagłówki ]

    On 12 Lip, 14:46, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
    > Pan DJ napisał:
    >
    > >> Jak ktoś ma w domu twardą wodę, powinien herbacianą esencję przyrządzać
    > >> na destylowaniej. Może w ten sposób zaoszczędzić na herbacie i poprawić
    > >> przy tym jej smak.
    >
    > > I jeszcze może zaprząć aparat Soxhleta do pomocy? ;)))
    >
    > Podejrzewam, że te różne takie "ice tea" przemysłowo robi się podobną
    > metodą.
    >
    > --
    > Jarek

    Nie. Z aparatu Soxhleta wychodzi paskudztwo, wyciągnięte wszystkie
    garbniki, ten aparat służy właśnie do tego, żeby wyekstrahować
    wszystko co się da. Podobnie gotowanie fusów w wodzie. Rzecz w tym, że
    garbniki jako gorzej rozpuszczalne uwalniają się z liści później i
    powoli. Sztuczka polega na odpowiednim przebiegu temperatury w trakcie
    parzenia, tak aby temperatura spadła odpowiednio szybko, żeby nie
    wyekstrahować wszystkiego, ale z drugiej strony na tyle wolno żeby
    trochę tych garbników wydobyć. Herbata która miała zbyt długo kontakt
    z gorącą wodą jest niesmaczna, ma cierpki, kwaskowaty smak. Można
    stwierdzić na przykład różnicę w smaku między herbatą zaparzaną wodą o
    temperaturze 95°C i 100°C. Próbowałem kiedyś robić herbatę
    rozpuszczalną i popełniłem ten błąd, gotując liście w wodzie. Potem
    zrobiłem jeszcze raz, ale parząc w normalny sposób, ta druga była
    zdecydowanie lepsza, pierwsza przypominała w smaku bardziej krople
    żołądkowe niż herbatę.
    Opis procesu:
    http://www.westfalia-separator.com/applications/beve
    rage-technology/tea-extract-and-ready-to-drink-tea-p
    roducts.html
    Moim zdaniem herbata na wodzie destylowanej albo demineralizowanej
    jest całkiem niezła. Natomiast paskudna jest na tym roztworze dolomitu
    który mi leci z kranu.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: