eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!aioe.org!swRwul3VvSY7mz17bcb6Eg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
    From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Wed, 1 Jun 2022 18:46:06 +0200
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Message-ID: <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="18660";
    posting-host="swRwul3VvSY7mz17bcb6Eg.user.gioia.aioe.org";
    mail-complaints-to="a...@a...org";
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Content-Language: en-US
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47444 pl.rec.kuchnia:383576
    [ ukryj nagłówki ]

    On 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
    > W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
    >
    >>
    >> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
    >>
    >
    > Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
    > papieru ściernego do ostrzenia noży.
    > Popatrz sobie tutaj:
    > https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
    > Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
    > ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
    > utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
    > pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
    > Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
    > pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
    > ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.

    Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    świeżego pieczywa lub mięsa.
    Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    najmniejszych problemów.

    Ale co kto lubi :)



    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: