eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-02 12:43:22
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    > On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
    > > On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
    > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > >>>
    > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    > >>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    > >>> najmniejszych problemów.
    > >>>
    > >>> Ale co kto lubi :)
    > >>>
    > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > >>
    > >> ||
    > >> ||
    > >> ||
    > >> \/
    > >>
    > >> albo:
    > >>
    > >> ||
    > >> ||
    > >> ||
    > >> |/
    > >>
    > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > >> tylko noży.
    > >> --
    > >> -
    > >> Akarm
    > >> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
    > > To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
    nic wspólnego z nozami.
    > >
    > >
    > > Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
    rozciął paluchów
    > > i jest na to norma ISO i DIN
    > >
    > Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
    > Widoczne podlega normie ???? :)
    > --
    W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
    funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
    Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
    bochenek od ostrza

    Sprawdź w sklepie i zobacz jak działają krajalnice do kiełbas, sera w marketach.
    Klin ostrza oddziela i odrzuca kolejny krojony plasterek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: