eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-02 10:03:34
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Akarm <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:

    >
    > Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > świeżego pieczywa lub mięsa.
    > Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    > tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    > najmniejszych problemów.
    >
    > Ale co kto lubi :)
    >

    Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:

    ||
    ||
    ||
    \/

    albo:

    ||
    ||
    ||
    |/

    I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    tylko noży.

    --
    -
    Akarm
    Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: