eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-02 13:45:06
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Wiesiaczek <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 6/2/22 12:43 PM, a a wrote:
    > On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    >> On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
    >>> On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
    >>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>>>
    >>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    >>>>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    >>>>> najmniejszych problemów.
    >>>>>
    >>>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>>
    >>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> \/
    >>>>
    >>>> albo:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> |/
    >>>>
    >>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >>>> tylko noży.
    >>>> --
    >>>> -
    >>>> Akarm
    >>>> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
    >>> To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
    nic wspólnego z nozami.
    >>>
    >>>
    >>> Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
    rozciął paluchów
    >>> i jest na to norma ISO i DIN
    >>>
    >> Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
    >> Widoczne podlega normie ???? :)
    >> --
    > W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
    funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
    > Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
    bochenek od ostrza



    Sam to wymyśliłeś? :)

    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: