-
Data: 2022-06-01 21:44:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Wednesday, 1 June 2022 at 18:46:08 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> On 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
> > W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
> >
> >>
> >> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
> >>
> >
> > Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
> > papieru ściernego do ostrzenia noży.
> > Popatrz sobie tutaj:
> > https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
> > Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
> > ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
> > utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
> > pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
> > Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
> > pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
> > ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> świeżego pieczywa lub mięsa.
> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> najmniejszych problemów.
>
> Ale co kto lubi :)
>
>
>
> --
> Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Nie warto przepłacać, gdy można kupić duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z
powierzchnią lustrzaną, rączką z drewna bukowego po 5zł i fabrycznie naostrzone na
cały rok
Następne wpisy z tego wątku
- 02.06.22 10:03 Akarm
- 02.06.22 10:13 Wiesiaczek
- 02.06.22 11:41 a a
- 02.06.22 11:47 WM
- 02.06.22 11:56 Wiesiaczek
- 02.06.22 12:01 a a
- 02.06.22 12:22 Wiesiaczek
- 02.06.22 12:35 Zenek Kapelinder
- 02.06.22 12:43 a a
- 02.06.22 12:46 a a
- 02.06.22 13:08 WM
- 02.06.22 13:18 J.F
- 02.06.22 13:45 Wiesiaczek
- 02.06.22 14:20 alojzy nieborak
- 02.06.22 14:27 alojzy nieborak
Najnowsze wątki z tej grupy
- Ster w trolejbusie.
- DeepSeek nie lubi gadać o polityce
- pokolenie Z
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
Najnowsze wątki
- 2025-02-19 Lista afer
- 2025-02-19 Lista afer
- 2025-02-19 Lista afer PIS
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-19 Gdańsk => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-19 Gdańsk => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-19 Białystok => Data Engineer (Tech Leader) <=
- 2025-02-19 Kraków => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2025-02-19 Warszawa => Architekt rozwiązań (doświadczenie w obszarze Java, AWS
- 2025-02-19 Rzeszów => International Freight Forwarder <=
- 2025-02-19 Poznań => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-02-19 Chrzanów => Spedytor Międzynarodowy (handel ładunkami/prowadzenie f
- 2025-02-19 Bieruń => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2025-02-19 Nigdy
- 2025-02-19 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=