eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-01 21:44:39
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wednesday, 1 June 2022 at 18:46:08 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    > On 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
    > > W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
    > >
    > >>
    > >> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
    > >>
    > >
    > > Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
    > > papieru ściernego do ostrzenia noży.
    > > Popatrz sobie tutaj:
    > > https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
    > > Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
    > > ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
    > > utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
    > > pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
    > > Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
    > > pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
    > > ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
    > Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > świeżego pieczywa lub mięsa.
    > Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    > tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    > najmniejszych problemów.
    >
    > Ale co kto lubi :)
    >
    >
    >
    > --
    > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
    Nie warto przepłacać, gdy można kupić duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z
    powierzchnią lustrzaną, rączką z drewna bukowego po 5zł i fabrycznie naostrzone na
    cały rok

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: