eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-02 12:46:13
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Thursday, 2 June 2022 at 12:35:31 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
    > czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    > > On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    > > > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > > > > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > > > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > > > >>
    > > > >>>
    > > > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > > > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > > > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > > > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > > > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > > > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > > > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > > > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > > > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    > > > >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > > > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > > > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    > > > >>> sprawia najmniejszych problemów.
    > > > >>>
    > > > >>> Ale co kto lubi :)
    > > > >>>
    > > > >>
    > > > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > > > >>
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> \/
    > > > >>
    > > > >> albo:
    > > > >>
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> |/
    > > > >>
    > > > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > > > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > > > >> tylko noży.
    > > > >>
    > > > >
    > > > > Owszem, jest inny.
    > > > > W przybliżeniu taki - V
    > > > > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > > > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > > > głównie strona druga.
    > > > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    > > >
    > > > WM
    > > Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
    zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
    > > \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale

    > >
    > > To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
    handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
    dostawałeś mleko z ołowianej butelki ?

    że masz jedna ręke, jedna nogę, jedno ucho i po 6 palców u nóg i rąk

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: