eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-02 13:08:45
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: WM <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2022-06-02 o 11:56, Wiesiaczek pisze:
    > On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
    >> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    >>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>>
    >>>>>
    >>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy
    >>>>> krojeniu świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
    >>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok.
    >>>>> 2 mm.
    >>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>>>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>>>>
    >>>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>>
    >>>>
    >>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> \/
    >>>>
    >>>> albo:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> |/
    >>>>
    >>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi
    >>>> tnącej.
    >>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
    >>>> nie tylko noży.
    >>>>
    >>>
    >>> Owszem, jest inny.
    >>> W przybliżeniu taki - V
    >>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >>>
    >>>
    >>>
    >>>
    >>>
    >>
    >> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    >> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana
    >> jest głównie strona druga.
    >> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    >>
    >> WM
    >
    > Ciekawostka :) Dzięki za info.
    > No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
    > Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
    >
    >
    >
    To jest przykład patentu na samoostrzące się ostrze:
    https://patents.google.com/patent/US20200215646A1

    Kształt takiego ostrza jest ciekawy:
    https://patentimages.storage.googleapis.com/ae/a5/ab
    /8da8798961c973/US20200215646A1-20200709-D00004.png


    WM

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: