-
31. Data: 2022-06-01 21:44:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Wednesday, 1 June 2022 at 18:46:08 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> On 6/1/22 5:04 PM, Akarm wrote:
> > W dniu 31.05.2022 o 18:28, trybun pisze:
> >
> >>
> >> Spróbuję, dzięki. Po wypróbowaniu dam znać na grupę.
> >>
> >
> > Nie zwracaj uwagi na pieprzenie głupot, w rodzaju używania polerki lub
> > papieru ściernego do ostrzenia noży.
> > Popatrz sobie tutaj:
> > https://www.youtube.com/watch?v=XXHxsd7PYqI
> > Ja sobie dawno już kupiłem takie urządzenie, z którego korzystam do
> > ostrzenia noży z dobrze utwardzonej stali. Chodzi o to, żeby prawidłowo
> > utrzymać kąt krawędzi tnącej, a nie mam jeszcze zbyt dobrego wyczucia i
> > pewnego prowadzenia ręki. Do noży byle jakich, czyli np. nierdzewnych od
> > Gerlacha, używam (zamiast kamieni o różnej gradacji) kostki z Lidla z
> > pyłem "diamentowym", kupionej wiele lat temu. Na takich tanich nożach
> > ćwiczę prowadzenie ostrza pod odpowiednim kątem.
> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> świeżego pieczywa lub mięsa.
> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> najmniejszych problemów.
>
> Ale co kto lubi :)
>
>
>
> --
> Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Nie warto przepłacać, gdy można kupić duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z
powierzchnią lustrzaną, rączką z drewna bukowego po 5zł i fabrycznie naostrzone na
cały rok
-
32. Data: 2022-06-02 10:03:34
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Akarm <a...@w...pl>
W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>
> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> świeżego pieczywa lub mięsa.
> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> najmniejszych problemów.
>
> Ale co kto lubi :)
>
Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
||
||
||
\/
albo:
||
||
||
|/
I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
tylko noży.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
-
33. Data: 2022-06-02 10:13:33
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>
>>
>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
>> najmniejszych problemów.
>>
>> Ale co kto lubi :)
>>
>
> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>
> ||
> ||
> ||
> \/
>
> albo:
>
> ||
> ||
> ||
> |/
>
> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> tylko noży.
>
Owszem, jest inny.
W przybliżeniu taki - V
Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
-
34. Data: 2022-06-02 11:41:45
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> >
> > Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> > Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> > pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> > płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> > Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> > świeżego pieczywa lub mięsa.
> > Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> > nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> > grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> > tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> > Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> > zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> > najmniejszych problemów.
> >
> > Ale co kto lubi :)
> >
> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>
> ||
> ||
> ||
> \/
>
> albo:
>
> ||
> ||
> ||
> |/
>
> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> tylko noży.
> --
> -
> Akarm
> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma nic
wspólnego z nozami.
Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
rozciął paluchów
i jest na to norma ISO i DIN
-
35. Data: 2022-06-02 11:47:31
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: WM <c...@p...onet.pl>
W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
>
>
>
>
Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
głównie strona druga.
Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
WM
-
36. Data: 2022-06-02 11:56:48
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>
>>>>
>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2
>>>> mm.
>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>>
>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>
>>>
>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>
>>> ||
>>> ||
>>> ||
>>> \/
>>>
>>> albo:
>>>
>>> ||
>>> ||
>>> ||
>>> |/
>>>
>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
>>> nie tylko noży.
>>>
>>
>> Owszem, jest inny.
>> W przybliżeniu taki - V
>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>
>>
>>
>>
>>
>
> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> głównie strona druga.
> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>
> WM
Ciekawostka :) Dzięki za info.
No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
-
37. Data: 2022-06-02 12:01:47
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> >>
> >>>
> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
> >>> sprawia najmniejszych problemów.
> >>>
> >>> Ale co kto lubi :)
> >>>
> >>
> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> >>
> >> ||
> >> ||
> >> ||
> >> \/
> >>
> >> albo:
> >>
> >> ||
> >> ||
> >> ||
> >> |/
> >>
> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> >> tylko noży.
> >>
> >
> > Owszem, jest inny.
> > W przybliżeniu taki - V
> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
> >
> >
> >
> >
> >
> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> głównie strona druga.
> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>
> WM
Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
rakotwórczy nikiel i chrom
\i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących po
domach i na targowiskach, tandetne noże
-
38. Data: 2022-06-02 12:22:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
> On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
>>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
>>> najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>> --
>> -
>> Akarm
>> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
> To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
nic wspólnego z nozami.
>
>
> Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
rozciął paluchów
> i jest na to norma ISO i DIN
>
Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
Widoczne podlega normie ???? :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
-
39. Data: 2022-06-02 12:35:30
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
> > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> > > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> > >>
> > >>>
> > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
> > >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
> > >>> sprawia najmniejszych problemów.
> > >>>
> > >>> Ale co kto lubi :)
> > >>>
> > >>
> > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> > >>
> > >> ||
> > >> ||
> > >> ||
> > >> \/
> > >>
> > >> albo:
> > >>
> > >> ||
> > >> ||
> > >> ||
> > >> |/
> > >>
> > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> > >> tylko noży.
> > >>
> > >
> > > Owszem, jest inny.
> > > W przybliżeniu taki - V
> > > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
> > >
> > >
> > >
> > >
> > >
> > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> > głównie strona druga.
> > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
> >
> > WM
> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
rakotwórczy nikiel i chrom
> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
>
> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących
po domach i na targowiskach, tandetne noże
Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
-
40. Data: 2022-06-02 12:43:22
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
> > On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> >>>
> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
> >>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
> >>> najmniejszych problemów.
> >>>
> >>> Ale co kto lubi :)
> >>>
> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> >>
> >> ||
> >> ||
> >> ||
> >> \/
> >>
> >> albo:
> >>
> >> ||
> >> ||
> >> ||
> >> |/
> >>
> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> >> tylko noży.
> >> --
> >> -
> >> Akarm
> >> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
> > To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
nic wspólnego z nozami.
> >
> >
> > Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
rozciął paluchów
> > i jest na to norma ISO i DIN
> >
> Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
> Widoczne podlega normie ???? :)
> --
W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
bochenek od ostrza
Sprawdź w sklepie i zobacz jak działają krajalnice do kiełbas, sera w marketach.
Klin ostrza oddziela i odrzuca kolejny krojony plasterek