eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • X-Received: by 2002:a05:620a:4495:b0:6a6:6c46:8a8 with SMTP id
    x21-20020a05620a449500b006a66c4608a8mr2515497qkp.163.1654166131070; Thu,
    02 Jun 2022 03:35:31 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a05:620a:4495:b0:6a6:6c46:8a8 with SMTP id
    x21-20020a05620a449500b006a66c4608a8mr2515497qkp.163.1654166131070; Thu,
    02 Jun 2022 03:35:31 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.far
    m!usenet.blueworldhosting.com!feed1.usenet.blueworldhosting.com!peer03.iad!feed
    -me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.googl
    e.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <8...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.202.141;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 37.248.202.141
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
    <62988733$0$474$65785112@news.neostrada.pl>
    <8...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Thu, 02 Jun 2022 10:35:31 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 4802
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47455
    [ ukryj nagłówki ]

    czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    > On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    > > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > > > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > > >>
    > > >>>
    > > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    > > >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    > > >>> sprawia najmniejszych problemów.
    > > >>>
    > > >>> Ale co kto lubi :)
    > > >>>
    > > >>
    > > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > > >>
    > > >> ||
    > > >> ||
    > > >> ||
    > > >> \/
    > > >>
    > > >> albo:
    > > >>
    > > >> ||
    > > >> ||
    > > >> ||
    > > >> |/
    > > >>
    > > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > > >> tylko noży.
    > > >>
    > > >
    > > > Owszem, jest inny.
    > > > W przybliżeniu taki - V
    > > > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    > > >
    > > >
    > > >
    > > >
    > > >
    > > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > > głównie strona druga.
    > > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    > >
    > > WM
    > Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
    rakotwórczy nikiel i chrom
    > \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
    >
    > To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących
    po domach i na targowiskach, tandetne noże
    Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: