eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!news.uzoreto.com!n
    ews-out.netnews.com!news.alt.net!fdc2.netnews.com!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.c
    om!news.xlned.com!peer01.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media
    .com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neost
    rada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Thu, 2 Jun 2022 11:47:31 +0200
    MIME-Version: 1.0
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.9.1
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Content-Language: pl
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
    From: WM <c...@p...onet.pl>
    In-Reply-To: <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 56
    Message-ID: <62988733$0$474$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.28.217.92
    X-Trace: 1654163252 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 474 83.28.217.92:55573
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3118
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47451 pl.rec.kuchnia:383582
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>
    >>>
    >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>>
    >>> Ale co kto lubi :)
    >>>
    >>
    >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>
    >> ||
    >> ||
    >> ||
    >> \/
    >>
    >> albo:
    >>
    >> ||
    >> ||
    >> ||
    >> |/
    >>
    >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >> tylko noży.
    >>
    >
    > Owszem, jest inny.
    > W przybliżeniu taki - V
    > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >
    >
    >
    >
    >

    Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    głównie strona druga.
    Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.

    WM

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: