eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.far
    m!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.ne
    ostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neo
    strada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200
    MIME-Version: 1.0
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.9.1
    Reply-To: a...@w...pl
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Content-Language: pl
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org>
    From: Akarm <a...@w...pl>
    In-Reply-To: <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org>
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 42
    Message-ID: <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.184.141.144
    X-Trace: 1654157014 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 490 79.184.141.144:53086
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2572
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47448 pl.rec.kuchnia:383580
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:

    >
    > Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > świeżego pieczywa lub mięsa.
    > Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    > tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    > najmniejszych problemów.
    >
    > Ale co kto lubi :)
    >

    Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:

    ||
    ||
    ||
    \/

    albo:

    ||
    ||
    ||
    |/

    I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    tylko noży.

    --
    -
    Akarm
    Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: