eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • X-Received: by 2002:a05:620a:2956:b0:6a6:5397:b231 with SMTP id
    n22-20020a05620a295600b006a65397b231mr2473033qkp.541.1654162906060; Thu,
    02 Jun 2022 02:41:46 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a05:620a:2956:b0:6a6:5397:b231 with SMTP id
    n22-20020a05620a295600b006a65397b231mr2473033qkp.541.1654162906060; Thu,
    02 Jun 2022 02:41:46 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!news.uzoreto.com!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweak.nl!209.85.160.216.MISM
    ATCH!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.goog
    legroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Thu, 2 Jun 2022 02:41:45 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.15.156;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.15.156
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <0...@g...com>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Thu, 02 Jun 2022 09:41:46 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47450
    [ ukryj nagłówki ]

    On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
    > W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > >
    > > Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > > Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > > pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > > płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > > Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > > świeżego pieczywa lub mięsa.
    > > Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > > nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > > grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    > > tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > > Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > > zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    > > najmniejszych problemów.
    > >
    > > Ale co kto lubi :)
    > >
    > Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >
    > ||
    > ||
    > ||
    > \/
    >
    > albo:
    >
    > ||
    > ||
    > ||
    > |/
    >
    > I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > tylko noży.
    > --
    > -
    > Akarm
    > trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
    To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma nic
    wspólnego z nozami.


    Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
    rozciął paluchów
    i jest na to norma ISO i DIN

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: