-
41. Data: 2022-06-02 12:46:13
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Thursday, 2 June 2022 at 12:35:31 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
> czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> > On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
> > > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> > > > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> > > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> > > >>
> > > >>>
> > > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> > > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> > > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> > > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> > > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> > > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> > > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> > > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> > > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
> > > >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> > > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> > > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
> > > >>> sprawia najmniejszych problemów.
> > > >>>
> > > >>> Ale co kto lubi :)
> > > >>>
> > > >>
> > > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> > > >>
> > > >> ||
> > > >> ||
> > > >> ||
> > > >> \/
> > > >>
> > > >> albo:
> > > >>
> > > >> ||
> > > >> ||
> > > >> ||
> > > >> |/
> > > >>
> > > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> > > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> > > >> tylko noży.
> > > >>
> > > >
> > > > Owszem, jest inny.
> > > > W przybliżeniu taki - V
> > > > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> > > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> > > głównie strona druga.
> > > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
> > >
> > > WM
> > Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
> > \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
> >
> > To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
dostawałeś mleko z ołowianej butelki ?
że masz jedna ręke, jedna nogę, jedno ucho i po 6 palców u nóg i rąk
-
42. Data: 2022-06-02 13:08:45
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: WM <c...@p...onet.pl>
W dniu 2022-06-02 o 11:56, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>>
>>>>>
>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy
>>>>> krojeniu świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
>>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok.
>>>>> 2 mm.
>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>>>
>>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>>
>>>>
>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> \/
>>>>
>>>> albo:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> |/
>>>>
>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi
>>>> tnącej.
>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
>>>> nie tylko noży.
>>>>
>>>
>>> Owszem, jest inny.
>>> W przybliżeniu taki - V
>>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>
>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana
>> jest głównie strona druga.
>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>>
>> WM
>
> Ciekawostka :) Dzięki za info.
> No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
> Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
>
>
>
To jest przykład patentu na samoostrzące się ostrze:
https://patents.google.com/patent/US20200215646A1
Kształt takiego ostrza jest ciekawy:
https://patentimages.storage.googleapis.com/ae/a5/ab
/8da8798961c973/US20200215646A1-20200709-D00004.png
WM
-
43. Data: 2022-06-02 13:18:01
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>
>||
>||
>||
> \/
>
> albo:
>
>||
>||
>||
>|/
>
> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> tylko noży.
Sa.
Przypadek drugi jak u ciebie, tylko "fazka" ma np 1 cm szerokosci.
A na samym ostrzu to juz do wyboru twoje dwie wersje.
Albo noz trojkatny/trapezowy w przekroju.
Od strony grzbietu np 2 mm grubosci, przy ostrzu znacznie mniej,
a samo ostrze ... znow dwie wersje.
J.
-
44. Data: 2022-06-02 13:45:06
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
On 6/2/22 12:43 PM, a a wrote:
> On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>> On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
>>> On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>>>
>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
>>>>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
>>>>> najmniejszych problemów.
>>>>>
>>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>>
>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> \/
>>>>
>>>> albo:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> |/
>>>>
>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>>> tylko noży.
>>>> --
>>>> -
>>>> Akarm
>>>> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
>>> To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
nic wspólnego z nozami.
>>>
>>>
>>> Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
rozciął paluchów
>>> i jest na to norma ISO i DIN
>>>
>> Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
>> Widoczne podlega normie ???? :)
>> --
> W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
> Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
bochenek od ostrza
Sam to wymyśliłeś? :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
-
45. Data: 2022-06-02 14:20:22
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: alojzy nieborak <a...@g...com>
Adam napisał(a):
> Kierunek tak samo: ostrze "atakuje" osełkę.
Na YT znajdziesz i takie rozwiązanie i siakie.
Mowa o przemysłowym ostrzeniu.
Pod włos, tj. po twojemu "ostrze atakuje osełkę"
ostrzą tarczami, zaś na papierze ściernym ostrzą odwrotnie.
Podejrzewam że przemysłowe ostrzenie na papierze ściernym
"pod włos" jest niezgodne z bhp.
-
46. Data: 2022-06-02 14:27:00
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: alojzy nieborak <a...@g...com>
czwartek, 2 czerwca 2022 o 11:56:49 UTC+2 Wiesiaczek napisał(a):
> On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
> > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> >> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> >>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> >>>
> >>>>
> >>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> >>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> >>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> >>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> >>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> >>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> >>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
> >>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> >>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
> >>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2
> >>>> mm.
> >>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> >>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
> >>>> sprawia najmniejszych problemów.
> >>>>
> >>>> Ale co kto lubi :)
> >>>>
> >>>
> >>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> >>>
> >>> ||
> >>> ||
> >>> ||
> >>> \/
> >>>
> >>> albo:
> >>>
> >>> ||
> >>> ||
> >>> ||
> >>> |/
> >>>
> >>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> >>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
> >>> nie tylko noży.
> >>>
> >>
> >> Owszem, jest inny.
> >> W przybliżeniu taki - V
> >> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>
> >
> > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> > głównie strona druga.
> > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
> >
> > WM
> Ciekawostka :) Dzięki za info.
> No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
> Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
>
Ultradźwiękowego:)
https://youtu.be/k15meedaDo0?t=166
Plastik: https://youtu.be/jSpZripZHVw?t=24
Bułka: https://youtu.be/uK4hvcUxNFw?t=36
-
47. Data: 2022-06-02 14:41:46
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Akarm <a...@w...pl>
W dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
> On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
>> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>
> Sa.
>
Nie. Nie ma.
Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.
I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
-
48. Data: 2022-06-02 15:00:28
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Thu, 2 Jun 2022 14:41:46 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
>> On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
>>> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>> tylko noży.
>>
>> Sa.
> Nie. Nie ma.
> Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
> przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.
Ale to pisz, ze chodzi ci o krawedz tnącą, a nie cały nóz.
> I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
> laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
> kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
> materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.
Rzekomo jednak są.
Tzn laser ma hartowac jedną powierzchnie noza bardzo plytko,
a potem druga strona sie wyciera, a ta twarda cienka zostaje.
Naostrzenia pierwszego wymaga normalnego, na szlifierce
P.S. I jeszcze jest cos takiego
https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
J.
-
49. Data: 2022-06-02 16:45:36
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: alojzy nieborak <a...@g...com>
J.F napisał(a):
> P.S. I jeszcze jest cos takiego
> https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
>
> J.
Tzn. miało być w 2020, później w 2021. Może temat zdechł?
-
50. Data: 2022-06-02 17:18:56
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Thu, 2 Jun 2022 07:45:36 -0700 (PDT), alojzy nieborak wrote:
> J.F napisał(a):
>> P.S. I jeszcze jest cos takiego
>> https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
ed-sharpening-machine
>>
>
> Tzn. miało być w 2020, później w 2021. Może temat zdechł?
Chyba nie zdechl
https://www.vollmer-vlaser.com/en
https://www.vollmer-vlaser.com/de
teraz 2022 :-)
Do ostrzenia weglikow ... moze sie nadaje :-)
J.