eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 82

  • 41. Data: 2022-06-02 12:46:13
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: a a <m...@g...com>

    On Thursday, 2 June 2022 at 12:35:31 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
    > czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    > > On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    > > > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > > > > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > > > >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > > > >>
    > > > >>>
    > > > >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > > > >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > > > >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > > > >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > > > >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > > > >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > > > >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > > > >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > > > >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    > > > >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > > > >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > > > >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    > > > >>> sprawia najmniejszych problemów.
    > > > >>>
    > > > >>> Ale co kto lubi :)
    > > > >>>
    > > > >>
    > > > >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > > > >>
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> \/
    > > > >>
    > > > >> albo:
    > > > >>
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> ||
    > > > >> |/
    > > > >>
    > > > >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > > > >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > > > >> tylko noży.
    > > > >>
    > > > >
    > > > > Owszem, jest inny.
    > > > > W przybliżeniu taki - V
    > > > > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > >
    > > > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > > > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > > > głównie strona druga.
    > > > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    > > >
    > > > WM
    > > Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
    zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
    > > \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale

    > >
    > > To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
    handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
    dostawałeś mleko z ołowianej butelki ?

    że masz jedna ręke, jedna nogę, jedno ucho i po 6 palców u nóg i rąk


  • 42. Data: 2022-06-02 13:08:45
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: WM <c...@p...onet.pl>

    W dniu 2022-06-02 o 11:56, Wiesiaczek pisze:
    > On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
    >> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    >>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>>
    >>>>>
    >>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy
    >>>>> krojeniu świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
    >>>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok.
    >>>>> 2 mm.
    >>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>>>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>>>>
    >>>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>>
    >>>>
    >>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> \/
    >>>>
    >>>> albo:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> |/
    >>>>
    >>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi
    >>>> tnącej.
    >>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
    >>>> nie tylko noży.
    >>>>
    >>>
    >>> Owszem, jest inny.
    >>> W przybliżeniu taki - V
    >>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >>>
    >>>
    >>>
    >>>
    >>>
    >>
    >> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    >> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana
    >> jest głównie strona druga.
    >> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    >>
    >> WM
    >
    > Ciekawostka :) Dzięki za info.
    > No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
    > Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
    >
    >
    >
    To jest przykład patentu na samoostrzące się ostrze:
    https://patents.google.com/patent/US20200215646A1

    Kształt takiego ostrza jest ciekawy:
    https://patentimages.storage.googleapis.com/ae/a5/ab
    /8da8798961c973/US20200215646A1-20200709-D00004.png


    WM


  • 43. Data: 2022-06-02 13:18:01
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>

    On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
    > W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >
    >||
    >||
    >||
    > \/
    >
    > albo:
    >
    >||
    >||
    >||
    >|/
    >
    > I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > tylko noży.

    Sa.

    Przypadek drugi jak u ciebie, tylko "fazka" ma np 1 cm szerokosci.
    A na samym ostrzu to juz do wyboru twoje dwie wersje.

    Albo noz trojkatny/trapezowy w przekroju.
    Od strony grzbietu np 2 mm grubosci, przy ostrzu znacznie mniej,
    a samo ostrze ... znow dwie wersje.

    J.






  • 44. Data: 2022-06-02 13:45:06
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>

    On 6/2/22 12:43 PM, a a wrote:
    > On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    >> On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
    >>> On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
    >>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>>>
    >>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
    >>>>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    >>>>> najmniejszych problemów.
    >>>>>
    >>>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>>
    >>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> \/
    >>>>
    >>>> albo:
    >>>>
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> ||
    >>>> |/
    >>>>
    >>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >>>> tylko noży.
    >>>> --
    >>>> -
    >>>> Akarm
    >>>> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
    >>> To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
    nic wspólnego z nozami.
    >>>
    >>>
    >>> Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
    rozciął paluchów
    >>> i jest na to norma ISO i DIN
    >>>
    >> Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
    >> Widoczne podlega normie ???? :)
    >> --
    > W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
    funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
    > Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
    bochenek od ostrza



    Sam to wymyśliłeś? :)

    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!


  • 45. Data: 2022-06-02 14:20:22
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: alojzy nieborak <a...@g...com>

    Adam napisał(a):

    > Kierunek tak samo: ostrze "atakuje" osełkę.


    Na YT znajdziesz i takie rozwiązanie i siakie.
    Mowa o przemysłowym ostrzeniu.
    Pod włos, tj. po twojemu "ostrze atakuje osełkę"
    ostrzą tarczami, zaś na papierze ściernym ostrzą odwrotnie.
    Podejrzewam że przemysłowe ostrzenie na papierze ściernym
    "pod włos" jest niezgodne z bhp.


  • 46. Data: 2022-06-02 14:27:00
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: alojzy nieborak <a...@g...com>

    czwartek, 2 czerwca 2022 o 11:56:49 UTC+2 Wiesiaczek napisał(a):
    > On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
    > > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > >> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > >>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > >>>
    > >>>>
    > >>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > >>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > >>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > >>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > >>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > >>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > >>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
    > >>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > >>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    > >>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2
    > >>>> mm.
    > >>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > >>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    > >>>> sprawia najmniejszych problemów.
    > >>>>
    > >>>> Ale co kto lubi :)
    > >>>>
    > >>>
    > >>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > >>>
    > >>> ||
    > >>> ||
    > >>> ||
    > >>> \/
    > >>>
    > >>> albo:
    > >>>
    > >>> ||
    > >>> ||
    > >>> ||
    > >>> |/
    > >>>
    > >>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > >>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
    > >>> nie tylko noży.
    > >>>
    > >>
    > >> Owszem, jest inny.
    > >> W przybliżeniu taki - V
    > >> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    > >>
    > >>
    > >>
    > >>
    > >>
    > >
    > > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > > głównie strona druga.
    > > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    > >
    > > WM
    > Ciekawostka :) Dzięki za info.
    > No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
    > Tego już nie mam jak naostrzyć! :)
    >

    Ultradźwiękowego:)
    https://youtu.be/k15meedaDo0?t=166
    Plastik: https://youtu.be/jSpZripZHVw?t=24

    Bułka: https://youtu.be/uK4hvcUxNFw?t=36


  • 47. Data: 2022-06-02 14:41:46
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Akarm <a...@w...pl>

    W dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
    > On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:

    >> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >> tylko noży.
    >
    > Sa.
    >

    Nie. Nie ma.
    Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
    przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.

    I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
    laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
    kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
    materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.

    --
    -
    Akarm
    Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego


  • 48. Data: 2022-06-02 15:00:28
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>

    On Thu, 2 Jun 2022 14:41:46 +0200, Akarm wrote:
    > W dniu 02.06.2022 o 13:18, J.F pisze:
    >> On Thu, 2 Jun 2022 10:03:34 +0200, Akarm wrote:
    >>> nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >>> tylko noży.
    >>
    >> Sa.
    > Nie. Nie ma.
    > Każda krawędź tnąca jest ostrzona albo z jednej strony (klasyczny
    > przykład to dłuto), albo z dwóch stron, jak np. siekiera czy kosa.

    Ale to pisz, ze chodzi ci o krawedz tnącą, a nie cały nóz.

    > I jeszcze jeden obiegowy idiotyzm muszę sprostować: nie ma noży
    > laserowych, czy laserowo ostrzonych. Każdy nóż jest ostrzony za pomocą
    > kamieni szlifierskich, które mogą być z różnych (czasem dziwnych)
    > materiałów, a na dokładkę różnego kształtu.

    Rzekomo jednak są.
    Tzn laser ma hartowac jedną powierzchnie noza bardzo plytko,
    a potem druga strona sie wyciera, a ta twarda cienka zostaje.
    Naostrzenia pierwszego wymaga normalnego, na szlifierce


    P.S. I jeszcze jest cos takiego
    https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
    ed-sharpening-machine

    J.


  • 49. Data: 2022-06-02 16:45:36
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: alojzy nieborak <a...@g...com>

    J.F napisał(a):

    > P.S. I jeszcze jest cos takiego
    > https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
    ed-sharpening-machine
    >
    > J.



    Tzn. miało być w 2020, później w 2021. Może temat zdechł?


  • 50. Data: 2022-06-02 17:18:56
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>

    On Thu, 2 Jun 2022 07:45:36 -0700 (PDT), alojzy nieborak wrote:
    > J.F napisał(a):
    >> P.S. I jeszcze jest cos takiego
    >> https://www.ctemag.com/products/vlaser-270-laser-bas
    ed-sharpening-machine
    >>
    >
    > Tzn. miało być w 2020, później w 2021. Może temat zdechł?

    Chyba nie zdechl
    https://www.vollmer-vlaser.com/en
    https://www.vollmer-vlaser.com/de

    teraz 2022 :-)

    Do ostrzenia weglikow ... moze sie nadaje :-)



    J.


strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 9


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: