eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!aioe.org!pkvwKCkhrI0/tziXMVIk+w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
    From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Thu, 2 Jun 2022 11:56:48 +0200
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Message-ID: <t7a1h0$6jj$1@gioia.aioe.org>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
    <62988733$0$474$65785112@news.neostrada.pl>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="6771";
    posting-host="pkvwKCkhrI0/tziXMVIk+w.user.gioia.aioe.org";
    mail-complaints-to="a...@a...org";
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Content-Language: en-US
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47452 pl.rec.kuchnia:383583
    [ ukryj nagłówki ]

    On 6/2/22 11:47 AM, WM wrote:
    > W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    >> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>
    >>>>
    >>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów),
    >>>> i nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2
    >>>> mm.
    >>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>>>
    >>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>
    >>>
    >>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>
    >>> ||
    >>> ||
    >>> ||
    >>> \/
    >>>
    >>> albo:
    >>>
    >>> ||
    >>> ||
    >>> ||
    >>> |/
    >>>
    >>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to
    >>> nie tylko noży.
    >>>
    >>
    >> Owszem, jest inny.
    >> W przybliżeniu taki - V
    >> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >>
    >>
    >>
    >>
    >>
    >
    > Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > głównie strona druga.
    > Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    >
    > WM

    Ciekawostka :) Dzięki za info.
    No ale idąc dalej, można użyć noża laserowego! :)
    Tego już nie mam jak naostrzyć! :)



    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: