eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
    l!news.samoylyk.net!aioe.org!pkvwKCkhrI0/tziXMVIk+w.user.46.165.242.91.POSTED!n
    ot-for-mail
    From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Date: Thu, 2 Jun 2022 10:13:33 +0200
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Message-ID: <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
    <t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
    <t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="60132";
    posting-host="pkvwKCkhrI0/tziXMVIk+w.user.gioia.aioe.org";
    mail-complaints-to="a...@a...org";
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Content-Language: en-US
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47449 pl.rec.kuchnia:383581
    [ ukryj nagłówki ]

    On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >
    >>
    >> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
    >> najmniejszych problemów.
    >>
    >> Ale co kto lubi :)
    >>
    >
    > Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >
    > ||
    > ||
    > ||
    > \/
    >
    > albo:
    >
    > ||
    > ||
    > ||
    > |/
    >
    > I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > tylko noży.
    >

    Owszem, jest inny.
    W przybliżeniu taki - V
    Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.





    --
    Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: