eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaEkspres do kawyRe: Ekspres do kawy
  • Data: 2012-10-04 22:33:10
    Temat: Re: Ekspres do kawy
    Od: Bruno <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):

    >> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
    >> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
    >>
    >
    > No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
    > ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
    > najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
    > tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
    > kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
    > im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
    > bo czeka na porcję narkotyku.
    Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
    wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
    Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
    mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
    czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
    kondensatem;)

    --
    Pozdrawiam!
    Bruno

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: