-
Data: 2012-10-08 18:41:56
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Bruno <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Dnia Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200, J.F. napisał(a):
> Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
>> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>>
>>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>>> bo czeka na porcję narkotyku.
>
> Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
> krotki.
>
> Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
> powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
>
>
>> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
>> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
>> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
>> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
>> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
>> kondensatem;)
>
> Tylko ja nadal nie rozumiem.
> To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
> _krotszego_ czasu procesu ?
> Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
> przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
>
> Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
> zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
> trzeba cisnienia.
>
> J.
O szczegóły to by się trzeba wypytać Włochów. Tam mją nawet odpowiedni
instytut;) http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
Jak zrobić perfekcyjne espresso:
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=2827
W ekspresach przelewowych czy kawiarkach cały proces zachodzi W
temperaturze zbliżonej do 100°C i przy ciśnieniu zbliżonym do
atmosferycznego.
Dla espresso masz warunki: 88°C, 9 barów. Co to zmienia? Ano przebieg
ekstrakcji. Składniki lotne, które pod normalnym ciśnieniem natychmiast by
wyparowały zostają uwięzione w wywarze i cremie. Zapewne stąd ten
niepowtarzalny smak i aromat;)
Kolejna strona o espresso, tym razem bardziej naukowym podejście do tematu:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
--
Pozdrawiam!
Bruno
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przenośny zbiornik ciśnieniowy
- Mały kogenerator gazowy
- Co to znaczy wer. eksportowa? Na przykładzie motoru Java 350 Perak
- Skuteczność cięcia a liczba noży robota
- napoje gazowane
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
Najnowsze wątki
- 2024-06-27 Re: Prywatny parking? Pierwsze 10 minut bezplatnie
- 2024-06-27 A co mnie to koooorwa obchodzi?
- 2024-06-28 nawigacja satelitarna
- 2024-06-28 SmartLife/Tuya i osuszanie -- mordowanie z zimną krwią...
- 2024-06-27 położyłem kafelki
- 2024-06-28 Łódź => International Freight Forwarder <=
- 2024-06-28 Łódź => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-06-28 Gdańsk => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-06-28 Sopot => Team Leader E-Commerce for Foreign Markets <=
- 2024-06-28 Warszawa => Senior React Native Developer <=
- 2024-06-28 Warszawa => Frontend Developer (React) <=
- 2024-06-28 Warszawa => Software .Net Developer <=
- 2024-06-28 Warszawa => Frontend Developer (React) <=
- 2024-06-28 Warszawa => Programista Full Stack .Net <=
- 2024-06-28 Warszawa => Frontend Developer (React) <=