eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaEkspres do kawy › Re: Ekspres do kawy
  • Data: 2012-10-08 18:41:56
    Temat: Re: Ekspres do kawy
    Od: Bruno <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200, J.F. napisał(a):

    > Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
    >> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
    >>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
    >>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
    >>>>
    >>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
    >>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
    >>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
    >>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
    >>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
    >>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
    >>> bo czeka na porcję narkotyku.
    >
    > Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
    > krotki.
    >
    > Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
    > powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
    >
    >
    >> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
    >> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
    >> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
    >> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
    >> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
    >> kondensatem;)
    >
    > Tylko ja nadal nie rozumiem.
    > To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
    > _krotszego_ czasu procesu ?
    > Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
    > przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
    >
    > Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
    > zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
    > trzeba cisnienia.
    >
    > J.
    O szczegóły to by się trzeba wypytać Włochów. Tam mją nawet odpowiedni
    instytut;) http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
    Jak zrobić perfekcyjne espresso:
    http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=2827
    W ekspresach przelewowych czy kawiarkach cały proces zachodzi W
    temperaturze zbliżonej do 100°C i przy ciśnieniu zbliżonym do
    atmosferycznego.
    Dla espresso masz warunki: 88°C, 9 barów. Co to zmienia? Ano przebieg
    ekstrakcji. Składniki lotne, które pod normalnym ciśnieniem natychmiast by
    wyparowały zostają uwięzione w wywarze i cremie. Zapewne stąd ten
    niepowtarzalny smak i aromat;)
    Kolejna strona o espresso, tym razem bardziej naukowym podejście do tematu:
    http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

    --
    Pozdrawiam!
    Bruno

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: