-
1. Data: 2012-09-13 14:31:47
Temat: Ekspres do kawy
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
Zaczalem sie przygladac podstawowemu narzedziu pracy.
W zasadzie ... czemu kawa z ekspresu cisnieniowego jest lepsza ?
Kawa jest na sitku, z drugiej strony mamy normalne cisnienie
atmosferyczne, wiec wieksze jest po pierwszej stronie i w miare
przeplywu sie zmniejsza.
To cisnienie jakos wplywa na ekstrakcje skladnikow ? Watpie
Czy moze chodzi o temperature - to woda nie ma 100st C, tylko ... nie
wiem - 120 ?
J.
-
2. Data: 2012-09-13 15:01:57
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Konrad Anikiel <a...@g...com>
On Thursday, 13 September 2012 13:32:34 UTC+1, J.F wrote:
> Czy moze chodzi o temperature - to woda nie ma 100st C, tylko ... nie
> wiem - 120 ?
Temperatura między 91 a 95C
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_preparation#Pres
sure
-
3. Data: 2012-09-14 01:27:07
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Thu, 13 Sep 2012 06:01:57 -0700 (PDT), Konrad Anikiel napisał(a):
> On Thursday, 13 September 2012 13:32:34 UTC+1, J.F wrote:
>> Czy moze chodzi o temperature - to woda nie ma 100st C, tylko ... nie
>> wiem - 120 ?
>
> Temperatura między 91 a 95C
> http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_preparation#Pres
sure
Czytam czytam i coraz mniej rozumiem.
Jak zaleje kawe w szklance wrzatkiem, to temperatura jest nizsza ?
To dlaczego kawa z ekspresu wychodzi lepsza ?
Pisza o olejkach wyekstrahowanych z kawy ... a goraca woda w szklance to
nie ekstrahuje ?
J.
-
4. Data: 2012-09-14 01:59:48
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Padre <P...@n...net>
> Pisza o olejkach wyekstrahowanych z kawy ... a goraca woda w szklance to
> nie ekstrahuje ?
>
Czy nawet na zwykłej herbacie w saszetkach nie doszedłeś w czym rzecz?
Składniki ekstrahują do roztworu w różnej temperaturze ale przede
wszystkim w różnym czasie, o smaku herbaty decyduje czas parzenia, i
myślę tu o smaku nie mocy. Ekspres ciśnieniowy parzy kawę kilkanaście
sekund, przelewowy - kilka minut a bracia muzułmanie zwykli gotować kawę
na ogniu tak długo aż wylezie z niej wszystko do cna. Profani zalewają
wrzątkiem saszetkę Yerba-mate w szklance a pijący ją w Południowej
Ameryce zalewają wodą o temperaturze 80C i pierwszy napar wylewają bo
wiedzą jakie składniki chcą z rzeczonego ostrokrzewu wyekstrahować a
jakich się nie pije bo są niesmaczne.
-
5. Data: 2012-09-14 19:02:31
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
Użytkownik "Padre" napisał w wiadomości grup
>> Pisza o olejkach wyekstrahowanych z kawy ... a goraca woda w
>> szklance to
>> nie ekstrahuje ?
>Czy nawet na zwykłej herbacie w saszetkach nie doszedłeś w czym
>rzecz? Składniki ekstrahują do roztworu w różnej temperaturze ale
>przede wszystkim w różnym czasie, o smaku herbaty decyduje czas
>parzenia, i myślę tu o smaku nie mocy. Ekspres ciśnieniowy parzy kawę
>kilkanaście sekund, przelewowy - kilka minut a bracia muzułmanie
>zwykli gotować kawę na ogniu tak długo aż wylezie z niej wszystko do
>cna.
Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
J.
-
6. Data: 2012-09-14 21:39:06
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Padre <P...@n...net>
> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>
No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
bo czeka na porcję narkotyku.
-
7. Data: 2012-10-04 22:33:10
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Bruno <b...@i...pl>
Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>
>
> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
> bo czeka na porcję narkotyku.
Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
kondensatem;)
--
Pozdrawiam!
Bruno
-
8. Data: 2012-10-07 13:05:36
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>
>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>> bo czeka na porcję narkotyku.
Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
krotki.
Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
> kondensatem;)
Tylko ja nadal nie rozumiem.
To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
_krotszego_ czasu procesu ?
Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
trzeba cisnienia.
J.
-
9. Data: 2012-10-08 18:41:56
Temat: Re: Ekspres do kawy
Od: Bruno <b...@i...pl>
Dnia Sun, 7 Oct 2012 13:05:36 +0200, J.F. napisał(a):
> Dnia Thu, 4 Oct 2012 22:33:10 +0200, Bruno napisał(a):
>> Dnia Fri, 14 Sep 2012 21:39:06 +0200, Padre napisał(a):
>>>> Znaczy sie co - dlugie parzenie kawy psuje jej smak ?
>>>> Bo smiem twierdzic ze ta z ekspresu cisnieniowego lepsza :-)
>>>>
>>> No chyba nie psuje tylko zmienia ja też najbardziej lubię z
>>> ciśnieniowego i najmniej mam po niej dolegliwości serca i żołądka, ma
>>> najwyraźniejszy smak a najmniej kofeiny. Tyle ze ja piję dwie kawy na
>>> tydzień, nałogowcy muszą zalać dwie łyżeczki wrzątkiem albo korzystają z
>>> kawiarki stawianej na gazie żeby uraczyć się w efekcie kofeiną a smakuje
>>> im pewnie tak jak palaczom papierosy, mózg daje pozytywne odczucie smaku
>>> bo czeka na porcję narkotyku.
>
> Kawiarka to w sumie to samo co ekspres cisnieniowy - styk wody z kawa jest
> krotki.
>
> Hm, a moze sie myle ? Wszak zagotowanie wody chwile trwa, cisnienie rosnie
> powoli i poczatkowo mamy pare minut ekstrakcji zimna woda.
>
>
>> Espresso na jednostkę objętości zawiera więcej kofeiny niż inne kawy (z
>> wyłączeniem wersji turecko-arabskiej, ale to już prawdziwy hardcore) .
>> Typowa filiżanka (ok 30ml) zawiera od 40 do 70 mg kofeiny, czyli 1,3÷1,8
>> mg/ml. Kubek kawy (średnio 250ml)z ekspresu przelewowego to 90÷200 mg,
>> czyli 0,4÷0,8 mg/ml. Po prostu zamiast pić lurę, delektujesz się
>> kondensatem;)
>
> Tylko ja nadal nie rozumiem.
> To w koncu ekspres cisnieniowy ekstrahuje _wiecej_ kofeiny z powodu
> _krotszego_ czasu procesu ?
> Czy jednak ekstrahuje mniej - na cala porcje napoju, a pierwsze krople z
> przelewowego tez sa bogate w kofeine ?
>
> Czy tak jak wiki podpowiada - do espresso potrzebna jest kawa bardzo drobno
> zmielona, wtedy ekstrakcja jest szybsza, ale przesaczanie trwa dlugo, wiec
> trzeba cisnienia.
>
> J.
O szczegóły to by się trzeba wypytać Włochów. Tam mją nawet odpowiedni
instytut;) http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
Jak zrobić perfekcyjne espresso:
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=2827
W ekspresach przelewowych czy kawiarkach cały proces zachodzi W
temperaturze zbliżonej do 100°C i przy ciśnieniu zbliżonym do
atmosferycznego.
Dla espresso masz warunki: 88°C, 9 barów. Co to zmienia? Ano przebieg
ekstrakcji. Składniki lotne, które pod normalnym ciśnieniem natychmiast by
wyparowały zostają uwięzione w wywarze i cremie. Zapewne stąd ten
niepowtarzalny smak i aromat;)
Kolejna strona o espresso, tym razem bardziej naukowym podejście do tematu:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html
--
Pozdrawiam!
Bruno