eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzeciazony obwod - AGD › Re: Przeciazony obwod - AGD
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.63
    .MISMATCH!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
    ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.p
    l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: Przeciazony obwod - AGD
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <58fe4b72$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
    <58fe520b$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
    <58fe6be9$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
    <a...@g...com>
    <odn2gg$udh$1@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <58ff71ed$0$5145$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <590062f3$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
    From: Piotr Dmochowski <i...@p...onet.pl>
    Date: Wed, 26 Apr 2017 17:33:01 +0200
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/52.0.1
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <590062f3$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Language: pl
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 25
    Message-ID: <5900bdae$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 31.179.111.125
    X-Trace: 1493220782 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5153 31.179.111.125:62540
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2428
    X-Received-Body-CRC: 564797359
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:717258
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2017-04-26 o 11:05, J.F. pisze:
    > Mowa byla o garnkach emaliowanych.
    > Ktore ponoc mozna uzywac na plycie indukcyjnej, a na "ceramicznej" nie.
    >
    > Skoro tyle osob uzywalo je na gazowych kuchniach, to czemu na
    > "ceramicznej" nie ?
    >
    Na kuchni gazowej gorące gazy opływają garnek, lepiej lub gorzej ciepło
    przenika przez całą powierzchnię.
    W indukcyjnej energia z cewki trafia do blachy garnka, izolacja z emalii
    nie przeszkadza.
    W "ceramicznej" mamy grzałkę schowaną za szybą, na szybie stawiamy
    garnek. Przyleganie garnka do szyby jest takie sobie, ogrzewania przez
    powietrze też nie ma (tak jak w gazowej). Przypuszczam że słabe
    przewodzenie ciepła może powodować duży wzrost temperatury i z tego
    wynikają problemy (coś jak przykręcanie "suchego" tranzystora do
    radiatora) albo kuchenka wykrywa przegrzanie i obniża moc, ale wtedy
    długo się gotuje. Może jakby wysmarować denko jakąś pastą
    termo-przewodzącą byłoby dobrze :)
    Empirycznie nie sprawdzałem, trochę gotowałem na ceramicznej i jednak o
    wiele bardziej wolę gazową.

    --
    Pozdrawiam
    Piotrek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: