eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-03 13:00:39
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: WM <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2022-06-03 o 12:36, Adam pisze:
    > Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
    >
    >> czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    >>> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    >>>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    >>>>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >>>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>>>>>
    >>>>>>>
    >>>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>>>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >>>>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>>>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >>>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>>>>>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>>>>>>
    >>>>>>> Ale co kto lubi :)
    >>>>>>>
    >>>>>>
    >>>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>>>>>
    >>>>>> ||
    >>>>>> ||
    >>>>>> ||
    >>>>>> \/
    >>>>>>
    >>>>>> albo:
    >>>>>>
    >>>>>> ||
    >>>>>> ||
    >>>>>> ||
    >>>>>> |/
    >>>>>>
    >>>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >>>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >>>>>> tylko noży.
    >>>>>>
    >>>>>
    >>>>> Owszem, jest inny.
    >>>>> W przybliżeniu taki - V
    >>>>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>
    >>>>>
    >>>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    >>>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    >>>> głównie strona druga.
    >>>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    >>>>
    >>>> WM
    >>> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
    zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
    >>> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
    >>>
    >>> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
    handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
    >> Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
    >
    > Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
    > Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
    > Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
    >

    Przyłącza i instalacje wodociągowe wykonane z ołowiu nadal występują na
    terenie województw: dolnośląskiego, lubelskiego, opolskiego,
    pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Chodzi głównie o
    przyłącza wykonane w latach 1920 - 1970.

    Tekst pochodzi z:
    https://poradnikprojektanta.pl/przylacze-wodociagowe
    -z-olowiu/


    WM

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: