eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie noża › Re: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-03 12:36:32
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: Adam <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):

    > czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    >> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    >>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    >>> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    >>> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    >>> >>
    >>> >>>
    >>> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    >>> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    >>> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    >>> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    >>> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    >>> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    >>> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    >>> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    >>> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    >>> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    >>> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    >>> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    >>> >>> sprawia najmniejszych problemów.
    >>> >>>
    >>> >>> Ale co kto lubi :)
    >>> >>>
    >>> >>
    >>> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    >>> >>
    >>> >> ||
    >>> >> ||
    >>> >> ||
    >>> >> \/
    >>> >>
    >>> >> albo:
    >>> >>
    >>> >> ||
    >>> >> ||
    >>> >> ||
    >>> >> |/
    >>> >>
    >>> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    >>> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    >>> >> tylko noży.
    >>> >>
    >>> >
    >>> > Owszem, jest inny.
    >>> > W przybliżeniu taki - V
    >>> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    >>> >
    >>> >
    >>> >
    >>> >
    >>> >
    >>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    >>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    >>> głównie strona druga.
    >>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    >>>
    >>> WM
    >> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
    rakotwórczy nikiel i chrom
    >> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
    >>
    >> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących
    po domach i na targowiskach, tandetne noże
    > Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.

    Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
    Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
    Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.

    --
    Pozdrawiam.

    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: