eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Data: 2022-06-03 13:01:15
    Temat: Re: Ostrzenie noża
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Friday, 3 June 2022 at 12:36:37 UTC+2, Adam wrote:
    > Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
    >
    > > czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    > >> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
    > >>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
    > >>> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
    > >>> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
    > >>> >>
    > >>> >>>
    > >>> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
    > >>> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
    > >>> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
    > >>> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
    > >>> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
    > >>> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
    > >>> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
    > >>> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
    > >>> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
    > >>> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
    > >>> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
    > >>> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
    > >>> >>> sprawia najmniejszych problemów.
    > >>> >>>
    > >>> >>> Ale co kto lubi :)
    > >>> >>>
    > >>> >>
    > >>> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
    > >>> >>
    > >>> >> ||
    > >>> >> ||
    > >>> >> ||
    > >>> >> \/
    > >>> >>
    > >>> >> albo:
    > >>> >>
    > >>> >> ||
    > >>> >> ||
    > >>> >> ||
    > >>> >> |/
    > >>> >>
    > >>> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
    > >>> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
    > >>> >> tylko noży.
    > >>> >>
    > >>> >
    > >>> > Owszem, jest inny.
    > >>> > W przybliżeniu taki - V
    > >>> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
    > >>> >
    > >>> >
    > >>> >
    > >>> >
    > >>> >
    > >>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
    > >>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
    > >>> głównie strona druga.
    > >>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
    > >>>
    > >>> WM
    > >> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
    zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
    > >> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie
    metale
    > >>
    > >> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
    handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
    > > Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
    > Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
    > Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
    > Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
    >
    > --
    > Pozdrawiam.
    >
    > Adam
    siostra > doktorze,
    użytkownik @Adam znów zasłał łóżko

    doktor > to bardzo dobrze, widać poprawę

    Ale panie doktorze, ona nie wymawia "rrrrrrr"

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: