-
Data: 2022-06-04 13:15:28
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: robot <r...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 02.06.2022 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
Potwierdzam.I ten sposób naostrzenia z jedną płaszczyzną po każdej
stronie się nawet jakoś fachowo nazywa, tylko kurna nie mogę teraz
przypomnieć jak.
Na przykład noże firmy rockstead są tak ostrzone.
O, znalazłem" V-edge", ale jakaś polska nazwa też chyba na to była.
https://www.kitchenknifeguru.com/wp-content/uploads/
2012/01/knife-edge-styles3.png
Następne wpisy z tego wątku
- 04.06.22 22:12 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 18:56 Robert Wańkowski
- 15.08.22 19:35 Wiesiaczek
- 15.08.22 21:46 a a
- 15.08.22 22:45 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 22:53 a a
- 16.08.22 00:03 J.F.
- 16.08.22 07:12 ptoki
- 16.08.22 12:29 J.F
- 16.08.22 12:37 a a
- 16.08.22 13:13 Akarm
- 16.08.22 13:33 J.F
- 16.08.22 13:36 J.F
- 16.08.22 16:36 a a
- 16.08.22 17:18 J.F
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
Najnowsze wątki
- 2024-12-23 Riga => Specjalista ds. public relations <=
- 2024-12-23 Łódź => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2024-12-23 Kraków => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-23 Co nalezy do Cinkciarza, a co do Conotoxia ?
- 2024-12-23 Poznań => Key Account Manager <=
- 2024-12-23 Warszawa => Presales / Inżynier Wsparcia Technicznego IT <=
- 2024-12-23 Rzeszów => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-23 Warszawa => Infrastructure Automation Engineer <=
- 2024-12-23 Białystok => Analityk w dziale Trade Development (doświadczenie z Po
- 2024-12-23 Warszawa => Site Reliability Engineer (SRE) <=
- 2024-12-23 Warszawa => DevOps Engineer <=
- 2024-12-23 Warszawa => Senior Account Manager <=
- 2024-12-23 Katowice => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2024-12-23 Katowice => Administrator IT - Wirtualizacja i Konteneryzacja <=
- 2024-12-23 Mińsk Mazowiecki => Spedytor Międzynarodowy <=