-
91. Data: 2011-02-05 20:17:39
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: Jacek_P <L...@c...edu.pl>
Sebastian Nibisz napisal:
> Rozumiem, że postulujesz aby niektóre rzeczy były dostępne tylko dla
> wybranych.
Daruj sobie tę tanią erystykę, bo nic takiego nie powiedziałem.
Co najwyżej to twój osąd. Glutaminian jest obecnie masowo nadużywany
przez przemysł spożywczy a twój dla tej substancji entuzjazm odbieram
jako mocno naiwny.
Wiesz, jaka jest różnica pomiędzy dodawaniem wodorostów do potraw
a faszerowaniem się jedzeniem z fabrycznie dodanym glutaminianem?
Taka jak między wegetarianizmem a sprzedażą mięsa na kartki.
Tylko w jednym przypadku wybór należy do ciebie.
--
Pozdrawiam,
Jacek
-
92. Data: 2011-02-05 20:29:33
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl>
Jacek_P wrote:
> Sebastian Nibisz napisal:
>> Tutaj nie chodzi o lekceważenie klienteli. Glutaminian sodu znany jest od
>> wieków i był zawsze cenionym dodatkiem.
>
> Ehm, w kwestii formalnej: jest znany od 1908 roku. Wcześniej nie był
> znany.
>
> To, że od dawna stosowano kombu w kuchni azjatyckiej nie zmienia faktu, że
> sam glutaminian sodu znany nie był.
Nie ma znaczenia pod jaką postacią go spożywano. Jego źródłem była roślina a
jej właściwości były znane od dawna.
> Szydzić? Nie! Piętnować nadużywanie? Tak! Te 400 tysięcy ton glutaminianu
> sodu rocznie nie jest obojętne dla zdrowia. Takiej ilości przez hodowlę
> wodorostów nie uzyskałbyś. Niewielka wydajność pozyskiwania wodorostów
> była naturalną barierą blokującą nadużywanie. Ładowanie E621 do
> wszystkiego
> co jest jadalne to typowa produkcja masowa w stylu 'Skrzydełko czy nóżka'.
Gdyby glutaminian sodu produkowano tylko z wodorostów, to pewnie mało osób
miałoby go okazję spróbować.
Rozumiem, że postulujesz aby niektóre rzeczy były dostępne tylko dla
wybranych.
Pozdrawiam,
- Bastek -
-
93. Data: 2011-02-05 20:50:05
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: Zygmunt Dariusz <z...@g...com>
On Feb 5, 6:58 am, "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> wrote:
> Sebastian Nibisz wrote:
> > marek augustynski wrote:
> >>> A o glutaminianie sodu słyszałeś?
>
> >> Proszę Cię. Taką argumentacją dojdziemy jedynie do stwierdzenia, jak
> >> najbardziej prawdziwego, że 90 procent populacji woli karkówkę ze
> >> świni z przyprawami od polędwicy wołowej saute.
> >> Wzmacnianie smaku tak samo jak potęgowanie wrażenia wizualnego
> >> obrazu jest robione nie pod wrażliwy smak ale pod tępy.
>
> > To jest mit. Ostatnio oglądałem jak przyrządza się egzotyczne
> > jedzenie za grube pieniądze w hotelu Hilton. Glutaminian sodu to
> > podstawa.
>
> Widać wiedzą doskonale jaką mają klientele, hint posiadanie pieniędzy nie
> powoduje ze człowiek ze zwykłego chama zmienia sie z anioła. Myślisz że
> noworuscy jak za dotknięciem czarodziejskiej różyczki stają sie
> wykształconymi elitami. To dalej sowieckie chamy tylko z roleksami na rękach
> i w garniturach od armatniego. To tylko politura nic więcej.
W odroznieniu, polskiego chama nie stac na roleksa za to moze sobie
poszczekac na ruskich i dowartosciowac sie.
-
94. Data: 2011-02-05 21:02:39
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl>
Marek Dyjor wrote:
>> Dragan jest świetny i on bynajmniej nie stosuje techniki HDR. To jest
>> właśnie sztuka, zrobić coś wyjątkowego z czegoś całkiem banalnego.
>
> skoro tobie sie dragany podobają :)...
Tobie się nie muszą podobać, tylko nie wmawiaj innym, że to nie jest sztuka:
http://i.pinger.pl/pgr462/90beae36001fb64149f87d91
http://i.pinger.pl/pgr234/88091a8d00073a1c49f87da6
http://i.pinger.pl/pgr227/337fbc800015551049f87d7a
Pozdrawiam,
- Bastek -
-
95. Data: 2011-02-05 21:13:53
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl>
Jacek_P wrote:
> Daruj sobie tę tanią erystykę, bo nic takiego nie powiedziałem.
> Co najwyżej to twój osąd. Glutaminian jest obecnie masowo nadużywany
> przez przemysł spożywczy a twój dla tej substancji entuzjazm odbieram
> jako mocno naiwny.
Wszystko w dużych ilościach szkodzi. Nie krytykuj czegoś tylko dlatego, że
występuje w dużych ilościach.
> Wiesz, jaka jest różnica pomiędzy dodawaniem wodorostów do potraw
> a faszerowaniem się jedzeniem z fabrycznie dodanym glutaminianem?
Taka sama jak pomiędzy zażywaniem naturalnych i syntetycznych antybiotyków?
> Taka jak między wegetarianizmem a sprzedażą mięsa na kartki.
>
> Tylko w jednym przypadku wybór należy do ciebie.
Opowiadasz. Ktoś Cię zmusza do jedzenia glutaminianu sodu?
Pozdrawiam,
- Bastek -
-
96. Data: 2011-02-05 22:04:51
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Sebastian Nibisz wrote:
> Marek Dyjor wrote:
>>> Dragan jest świetny i on bynajmniej nie stosuje techniki HDR. To
>>> jest właśnie sztuka, zrobić coś wyjątkowego z czegoś całkiem
>>> banalnego.
>>
>> skoro tobie sie dragany podobają :)...
>
> Tobie się nie muszą podobać, tylko nie wmawiaj innym, że to nie jest
> sztuka: http://i.pinger.pl/pgr462/90beae36001fb64149f87d91
> http://i.pinger.pl/pgr234/88091a8d00073a1c49f87da6
> http://i.pinger.pl/pgr227/337fbc800015551049f87d7a
>
piękne... ;-)
-
97. Data: 2011-02-05 22:13:48
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Sebastian Nibisz wrote:
> Jacek_P wrote:
>> Daruj sobie tę tanią erystykę, bo nic takiego nie powiedziałem.
>> Co najwyżej to twój osąd. Glutaminian jest obecnie masowo nadużywany
>> przez przemysł spożywczy a twój dla tej substancji entuzjazm odbieram
>> jako mocno naiwny.
>
> Wszystko w dużych ilościach szkodzi. Nie krytykuj czegoś tylko
> dlatego, że występuje w dużych ilościach.
>
>> Wiesz, jaka jest różnica pomiędzy dodawaniem wodorostów do potraw
>> a faszerowaniem się jedzeniem z fabrycznie dodanym glutaminianem?
>
> Taka sama jak pomiędzy zażywaniem naturalnych i syntetycznych
> antybiotyków?
>> Taka jak między wegetarianizmem a sprzedażą mięsa na kartki.
>>
>> Tylko w jednym przypadku wybór należy do ciebie.
>
> Opowiadasz. Ktoś Cię zmusza do jedzenia glutaminianu sodu?
drogi kolego, GS nikt normalny raczej nie dodaje do jedzenia, to jest dość
prostacki sposób wzmocnienia smaku. W dobrej kuchni ta substancja raczej nie
znajduje zastosowania.
Wiesz dlaczego techniki szlachetne w fotografii były zwane technikami
szlachetnymi? bo były trudne do wykonania oraz miały zwykle walor
indywidualności. Niby guma czy niby solaryzacja zrobiona w PS nie jest już
techniką szlachetną tylko w 99% kiczem. Podobnie HDR w 99% jest stosowany
bez umiaru i bez sensu bo dostaje sie efekciarskie zdjęcie podobające sie
prolom.
-
98. Data: 2011-02-05 22:23:09
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl>
Marek Dyjor wrote:
> drogi kolego, GS nikt normalny raczej nie dodaje do jedzenia, to jest dość
> prostacki sposób wzmocnienia smaku. W dobrej kuchni ta substancja raczej
> nie znajduje zastosowania.
Drogi kolego, otóż dyskusja na temat glutaminianu sodu zaczęła się właśnie
od tego, że podaje się go w dobrej kuchni. To jest fakt i nie ma co z nim
polemizować.
> Wiesz dlaczego techniki szlachetne w fotografii były zwane technikami
> szlachetnymi? bo były trudne do wykonania oraz miały zwykle walor
> indywidualności. Niby guma czy niby solaryzacja zrobiona w PS nie jest już
> techniką szlachetną tylko w 99% kiczem. Podobnie HDR w 99% jest stosowany
> bez umiaru i bez sensu bo dostaje sie efekciarskie zdjęcie podobające sie
> prolom.
Znam temat od strony muzycznej. CD jest do bani, czarna płyta jest ok ;)
Pozdrawiam,
- Bastek -
-
99. Data: 2011-02-05 22:31:05
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: JA <marb67[beztego]@bb.home.pl>
On 2011-02-05 23:23:09 +0100, "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl> said:
> Znam temat od strony muzycznej. CD jest do bani, czarna płyta jest ok ;)
Beznadziejne porównanie.
CD jest do bani. Koncert jest ok.
Jeżeli nadal nie łapiesz to:
Ok jest to co trudne do uzyskania i nosi walory indywidualności. Oba
warunki muszą być spełnione, żeby było ok.
--
Nie odpowiadam na treści nad cytatem
Pozdrawiam
JA
www.skanowanie-35mm.pl
-
100. Data: 2011-02-05 22:33:56
Temat: Re: taki HDR, że aż kapcie spadywują
Od: JA <marb67[beztego]@bb.home.pl>
On 2011-02-05 22:02:39 +0100, "Sebastian Nibisz" <e...@g...pl> said:
> Tobie się nie muszą podobać, tylko nie wmawiaj innym, że to nie jest sztuka:
A te cuda z linków to niby co?
--
Nie odpowiadam na treści nad cytatem
Pozdrawiam
JA
www.skanowanie-35mm.pl