eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie nozaRe: ostrzenie noza
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!news.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer01.ams1!pe
    er.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.
    highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
    b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F" <j...@p...onet.pl>
    Subject: Re: ostrzenie noza
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
    <2...@g...com>
    <syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
    <62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
    <tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
    <62ea59d3$0$448$65785112@news.neostrada.pl>
    <fg60xqq3gtpn$.121ljhkk6qf6q$.dlg@40tude.net>
    <62eaa175$0$476$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Thu, 4 Aug 2022 13:54:15 +0200
    Message-ID: <1...@4...net>
    Lines: 92
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.4.174.169
    X-Trace: 1659614055 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 551 83.4.174.169:49918
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 5187
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47974
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wed, 3 Aug 2022 18:25:24 +0200, cef wrote:
    > W dniu 2022-08-03 o 14:09, J.F pisze:
    >> On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
    >>> W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
    >>>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
    >> [...]
    >>>> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
    >>>> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
    >>>> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
    >>>
    >>> Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
    >>> Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
    >>> łapie)
    >>> ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
    >>> ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
    >>> i mam go chyba już kilkanaście lat.
    >>> Co Wy chcecie tymi nożami robić?
    >>
    >> No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
    >> lepiej niz krązkowa przeciągałka.
    >>
    >> A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
    >>
    >>> Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
    >>
    >> -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
    >> -bochenek chrupiacego chleba,
    >> -pomidora
    >
    > I tyle robi zwykły nóż.

    Jak ostry.

    > Moje noże zwykłe - chyba nawet z Ikei - takie większe
    > i kilka małych noname - pewnie chińszczyzna za grosze.
    > Nie rdzewieją (nawet napis jest stainless steel) ale magnetyczne więc
    > raczej nie kwasoodporna tylko zwykła trudnordzewiejąca stal.

    O stali na moich sie nie bede wypowiadal - ale magnes przyciaga, a nie
    rdzewieja ..

    >>>> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
    >>>> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
    >>>> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
    >>>
    >>> To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
    >>> super
    >>> ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
    >>> Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
    >>> klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
    >>> zawsze.
    >>
    >> W nierdzewkach chyba niewiele.
    >
    > W nierdzewkach akurat jest wystarczająco dużo rzędu 0,2-0,5% bo to stale
    > do obróbki cieplnej.
    > W kwasoodpornych jest mało.

    Nawet te "0.2-0.5%" w "zwykłej stali" to bedzie "zwykla, miekka stal,
    na noze sie nie nadaje" :-)


    >>>> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    >>>> brzytwa),
    >>>
    >>> Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
    >>> jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
    >>> trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
    >>> Jakim procesem i jakimi narzędziami?
    >>
    >> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
    >> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
    >> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
    >> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
    >> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
    >
    > Mikrogeometria to jedynie stan krawędzi przejściowej pomiędzy tymi
    > płaszczyznami szlifowanymi. Pracowałem kiedyś w ostrzalni i pamiętam, że
    > wiele
    > firm cieszyło się jak udało im się naostrzyć tak narzędzie,
    > że palce przecinało i klient też się podniecał, ale jednak pracowały te
    > narzędzia krótko.

    No ale oni nimi pewnie stal czy drewno choc cieli, a nie palce :-)

    J.

    > Żeby osiągnąć w przemysłowym ostrzeniu narzędzi kompromis pomiędzy
    > żywotnością i produktywnością, to trzeba było zadbać o mikrogeometrię.
    > Początkowo na oślep, bez kontroli parametrów, potem z pomiarami
    > a potem świadomie robić tak, żeby do danego materiału i narzędzia
    > uzyskać konkretnie promień 10mikronów, bo 6 jest za mały a 15 za duży.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: