-
Data: 2022-08-04 13:54:15
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Wed, 3 Aug 2022 18:25:24 +0200, cef wrote:
> W dniu 2022-08-03 o 14:09, J.F pisze:
>> On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
>>> W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
>>>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
>> [...]
>>>> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
>>>> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
>>>> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
>>>
>>> Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
>>> Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
>>> łapie)
>>> ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
>>> ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
>>> i mam go chyba już kilkanaście lat.
>>> Co Wy chcecie tymi nożami robić?
>>
>> No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
>> lepiej niz krązkowa przeciągałka.
>>
>> A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
>>
>>> Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
>>
>> -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
>> -bochenek chrupiacego chleba,
>> -pomidora
>
> I tyle robi zwykły nóż.
Jak ostry.
> Moje noże zwykłe - chyba nawet z Ikei - takie większe
> i kilka małych noname - pewnie chińszczyzna za grosze.
> Nie rdzewieją (nawet napis jest stainless steel) ale magnetyczne więc
> raczej nie kwasoodporna tylko zwykła trudnordzewiejąca stal.
O stali na moich sie nie bede wypowiadal - ale magnes przyciaga, a nie
rdzewieja ..
>>>> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
>>>> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
>>>> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
>>>
>>> To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
>>> super
>>> ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
>>> Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
>>> klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
>>> zawsze.
>>
>> W nierdzewkach chyba niewiele.
>
> W nierdzewkach akurat jest wystarczająco dużo rzędu 0,2-0,5% bo to stale
> do obróbki cieplnej.
> W kwasoodpornych jest mało.
Nawet te "0.2-0.5%" w "zwykłej stali" to bedzie "zwykla, miekka stal,
na noze sie nie nadaje" :-)
>>>> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
>>>> brzytwa),
>>>
>>> Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
>>> jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
>>> trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
>>> Jakim procesem i jakimi narzędziami?
>>
>> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
>> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
>> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
>> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
>> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
>
> Mikrogeometria to jedynie stan krawędzi przejściowej pomiędzy tymi
> płaszczyznami szlifowanymi. Pracowałem kiedyś w ostrzalni i pamiętam, że
> wiele
> firm cieszyło się jak udało im się naostrzyć tak narzędzie,
> że palce przecinało i klient też się podniecał, ale jednak pracowały te
> narzędzia krótko.
No ale oni nimi pewnie stal czy drewno choc cieli, a nie palce :-)
J.
> Żeby osiągnąć w przemysłowym ostrzeniu narzędzi kompromis pomiędzy
> żywotnością i produktywnością, to trzeba było zadbać o mikrogeometrię.
> Początkowo na oślep, bez kontroli parametrów, potem z pomiarami
> a potem świadomie robić tak, żeby do danego materiału i narzędzia
> uzyskać konkretnie promień 10mikronów, bo 6 jest za mały a 15 za duży.
Następne wpisy z tego wątku
- 04.08.22 20:31 Akarm
- 04.08.22 20:53 J.F
- 04.08.22 20:59 a a
- 04.08.22 21:54 Akarm
- 04.08.22 21:54 cef
- 05.08.22 05:42 Marcin Debowski
- 05.08.22 18:45 PeJot
- 06.08.22 01:50 Marcin Debowski
- 06.08.22 07:47 PeJot
- 06.08.22 15:09 Marcin Debowski
- 06.08.22 16:07 a a
- 06.08.22 21:28 PeJot
- 06.08.22 21:29 ptoki
- 06.08.22 21:34 PeJot
- 06.08.22 21:55 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
- Pomysł na czujnik przeciążenia siłownika.
Najnowsze wątki
- 2024-11-25 Karty przedpłacone (podarunkowe) Google Play - pytanie do korzystających
- 2024-11-26 wina Tóska
- 2024-11-26 Rewolucja/Rewelacja!
- 2024-11-25 grupa ożyła ;)
- 2024-11-24 Być jak Clint
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-25 Wrocław => Lead Java EE Developer <=
- 2024-11-25 Warszawa => Business Development Manager - Network and Network Securit
- 2024-11-25 Kraków => Programista Full Stack (.Net Core) <=
- 2024-11-25 Lublin => Senior PHP Developer <=
- 2024-11-25 Karlino => Konsultant wewnętrzny SAP (FI/CO) <=
- 2024-11-25 Warszawa => ECM Specialist / Consultant <=
- 2024-11-25 Katowice => Regionalny Kierownik Sprzedaży (OZE) <=
- 2024-11-25 Warszawa => Senior Frontend Developer (React + React Native) <=
- 2024-11-25 Lublin => Inżynier Serwisu Sprzętu Medycznego <=