eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie nozaRe: ostrzenie noza
  • Data: 2022-08-04 21:54:50
    Temat: Re: ostrzenie noza
    Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2022-08-04 o 13:54, J.F pisze:
    > On Wed, 3 Aug 2022 18:25:24 +0200, cef wrote:

    >>>> To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
    >>>> super
    >>>> ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
    >>>> Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
    >>>> klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
    >>>> zawsze.
    >>>
    >>> W nierdzewkach chyba niewiele.
    >>
    >> W nierdzewkach akurat jest wystarczająco dużo rzędu 0,2-0,5% bo to stale
    >> do obróbki cieplnej.
    >> W kwasoodpornych jest mało.
    >
    > Nawet te "0.2-0.5%" w "zwykłej stali" to bedzie "zwykla, miekka stal,
    > na noze sie nie nadaje" :-)

    Mowa była o nierdzewce i ta się nadaje.
    Myślę, że więcej niż połowa zwykłych noży kuchennych jest właśnie z 3H13
    czy 4H13
    (albo czegoś podobnego składem) bo to najbardziej powszechny materiał.
    Hartuje się to dość dobrze, węgla do tego celu jest dość, są dodatki,
    łatwo zapolerować -
    a przekroje nie są duże.

    >
    >>>>> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    >>>>> brzytwa),
    >>>>
    >>>> Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
    >>>> jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
    >>>> trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
    >>>> Jakim procesem i jakimi narzędziami?
    >>>
    >>> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
    >>> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
    >>> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
    >>> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
    >>> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
    >>
    >> Mikrogeometria to jedynie stan krawędzi przejściowej pomiędzy tymi
    >> płaszczyznami szlifowanymi. Pracowałem kiedyś w ostrzalni i pamiętam, że
    >> wiele
    >> firm cieszyło się jak udało im się naostrzyć tak narzędzie,
    >> że palce przecinało i klient też się podniecał, ale jednak pracowały te
    >> narzędzia krótko.
    >
    > No ale oni nimi pewnie stal czy drewno choc cieli, a nie palce :-)

    Palec tutaj jako narzędzie diagnostyczne.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: