eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaostrzenie nozaRe: ostrzenie noza
  • X-Received: by 2002:a81:5486:0:b0:31c:b029:1d24 with SMTP id
    i128-20020a815486000000b0031cb0291d24mr23592565ywb.56.1659534496451; Wed,
    03 Aug 2022 06:48:16 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a81:5486:0:b0:31c:b029:1d24 with SMTP id
    i128-20020a815486000000b0031cb0291d24mr23592565ywb.56.1659534496451; Wed,
    03 Aug 2022 06:48:16 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!tncsrv06.tnetconsulting.net!usenet.blueworldhosting.com!f
    eed1.usenet.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.hi
    ghwinds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!googl
    e-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    Date: Wed, 3 Aug 2022 06:48:16 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <7...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.180.244;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.180.244
    References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
    <2...@g...com>
    <syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
    <62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
    <62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
    <tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
    <e...@g...com>
    <7...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <d...@g...com>
    Subject: Re: ostrzenie noza
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 03 Aug 2022 13:48:16 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 6159
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47963
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wednesday, 3 August 2022 at 15:34:35 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
    > środa, 3 sierpnia 2022 o 13:08:08 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
    > > On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
    > > > W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
    > > > > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
    > > > >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
    > > > >>
    > > > >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
    > > > >>>> "nierdzewki".
    > > > >>>
    > > > >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
    > > > >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
    > > > >>
    > > > >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
    > > > >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
    > > > >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
    > > > >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
    > > > >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
    > > > >
    > > > > Niespecjalnie widzę taką zależność.
    > > > > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
    > > > > twardość,
    > > > > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
    > > > > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
    > > > > geometria.
    > > > Oczywiście, że nie zauważy od razu.
    > > > Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
    > > > zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
    > > > Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
    > > > Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
    > > > się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
    > > > Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
    > > > u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
    > > > ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
    > > > Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
    > > > to nie poradzisz.
    > > > Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
    > > > brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
    > > > szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
    > > > wystarczająca do podrapania się po plecach :)
    > > > To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
    > > > powygina i pofaluje.
    > > >
    > > >
    > > > --
    > > > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
    > > > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
    > > > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
    > > > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
    > > znów ten spam reklamowy
    > > gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
    > > i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
    > >
    > > Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac
    po 100żl
    > > i wymyśla niestniejące problemy.
    > >
    > > Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
    niebezpieczne
    > >
    > > Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
    > > i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
    > >
    > > A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może elastycznie się
    ugiąć
    > >
    > > bo nóż kuchenny to nie narzędzie ślusarskie, a narzędzie gospodarstwa domowego,
    do codziennego użytku.
    > >
    > > Ok./
    > > Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i najmądrzejszy tekst
    o nieostrzeniu noży

    #pogadajecmidojajec

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: