-
Data: 2022-08-03 18:25:24
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2022-08-03 o 14:09, J.F pisze:
> On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
>> W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
>>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
>>>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
>>>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
>>>>>
> [...]
>>> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
>>> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
>>> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
>>
>> Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
>> Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
>> łapie)
>> ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
>> ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
>> i mam go chyba już kilkanaście lat.
>> Co Wy chcecie tymi nożami robić?
>
> No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
> lepiej niz krązkowa przeciągałka.
>
> A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
>
>> Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
>
> -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
> -bochenek chrupiacego chleba,
> -pomidora
I tyle robi zwykły nóż.
Moje noże zwykłe - chyba nawet z Ikei - takie większe
i kilka małych noname - pewnie chińszczyzna za grosze.
Nie rdzewieją (nawet napis jest stainless steel) ale magnetyczne więc
raczej nie kwasoodporna tylko zwykła trudnordzewiejąca stal.
> -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)
>
>>> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
>>> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
>>> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
>>
>> To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
>> super
>> ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
>> Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
>> klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
>> zawsze.
>
> W nierdzewkach chyba niewiele.
W nierdzewkach akurat jest wystarczająco dużo rzędu 0,2-0,5% bo to stale
do obróbki cieplnej.
W kwasoodpornych jest mało.
>> Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
>> miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
>> Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
>> a myślicie o jakichś superstopach.
>
> No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.
>
> superstop nierdzewno-weglowy?
Zauważyłem właśnie, ze te proszkowe konglomeraty to już
specjalne stale do takiego typu narzędzi - mają węgla
nawet ok 3%, choć do poprawnej dystrybucji węglików z dodatków
w tych proszkach wystarczyło by 1,5%C -A w nazwach potocznych i opisie
pojawia się słowo stal nierdzewna, choć dość daleko jej do składu,
który ja tak rozumiem.
>>> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
>>> brzytwa),
>>
>> Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
>> jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
>> trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
>> Jakim procesem i jakimi narzędziami?
>
> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
Mikrogeometria to jedynie stan krawędzi przejściowej pomiędzy tymi
płaszczyznami szlifowanymi. Pracowałem kiedyś w ostrzalni i pamiętam, że
wiele
firm cieszyło się jak udało im się naostrzyć tak narzędzie,
że palce przecinało i klient też się podniecał, ale jednak pracowały te
narzędzia krótko.
Żeby osiągnąć w przemysłowym ostrzeniu narzędzi kompromis pomiędzy
żywotnością i produktywnością, to trzeba było zadbać o mikrogeometrię.
Początkowo na oślep, bez kontroli parametrów, potem z pomiarami
a potem świadomie robić tak, żeby do danego materiału i narzędzia
uzyskać konkretnie promień 10mikronów, bo 6 jest za mały a 15 za duży.
Następne wpisy z tego wątku
- 03.08.22 18:33 robot
- 03.08.22 18:37 robot
- 03.08.22 19:48 a a
- 04.08.22 03:08 Marcin Debowski
- 04.08.22 03:27 ptoki
- 04.08.22 13:43 J.F
- 04.08.22 13:54 J.F
- 04.08.22 20:31 Akarm
- 04.08.22 20:53 J.F
- 04.08.22 20:59 a a
- 04.08.22 21:54 Akarm
- 04.08.22 21:54 cef
- 05.08.22 05:42 Marcin Debowski
- 05.08.22 18:45 PeJot
- 06.08.22 01:50 Marcin Debowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- DeepSeek nie lubi gadać o polityce
- pokolenie Z
- huta ruszyla
- piece wodorowe
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
Najnowsze wątki
- 2025-02-04 podpisywanie umów z datą wsteczną
- 2025-02-04 Radio internetowe do starego Androida
- 2025-02-04 "ogrodowa linia napowietrzna"
- 2025-02-04 Warszawa => Senior Account Manager <=
- 2025-02-03 Awaria BNP Paribas
- 2025-02-03 kryminalni i dochodzeniowcy
- 2025-02-03 Szczecin => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-03 Bydgoszcz => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2025-02-03 jaki zasilacz laboratoryjny
- 2025-02-03 jaki zasilacz laboratoryjny
- 2025-02-03 Puszka w ziemię
- 2025-02-03 Białystok => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <
- 2025-02-03 Kraków => Programista Full Stack .Net <=
- 2025-02-03 Kraków => MS Dynamics 365BC/NAV Developer <=
- 2025-02-03 Bez żadnego trybu