-
Data: 2022-08-03 15:48:16
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Wednesday, 3 August 2022 at 15:34:35 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
> środa, 3 sierpnia 2022 o 13:08:08 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> > On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > > W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> > > > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> > > >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> > > >>
> > > >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
> > > >>>> "nierdzewki".
> > > >>>
> > > >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
> > > >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
> > > >>
> > > >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
> > > >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
> > > >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
> > > >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
> > > >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
> > > >
> > > > Niespecjalnie widzę taką zależność.
> > > > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
> > > > twardość,
> > > > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
> > > > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
> > > > geometria.
> > > Oczywiście, że nie zauważy od razu.
> > > Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
> > > zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
> > > Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> > > Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> > > się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> > > Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> > > u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> > > ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> > > Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
> > > to nie poradzisz.
> > > Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> > > brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
> > > szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
> > > wystarczająca do podrapania się po plecach :)
> > > To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
> > > powygina i pofaluje.
> > >
> > >
> > > --
> > > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> > > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> > > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> > > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
> > znów ten spam reklamowy
> > gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> > i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
> >
> > Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac
po 100żl
> > i wymyśla niestniejące problemy.
> >
> > Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
> >
> > Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> > i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
> >
> > A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może elastycznie się
ugiąć
> >
> > bo nóż kuchenny to nie narzędzie ślusarskie, a narzędzie gospodarstwa domowego,
do codziennego użytku.
> >
> > Ok./
> > Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i najmądrzejszy tekst
o nieostrzeniu noży
#pogadajecmidojajec
Następne wpisy z tego wątku
- 03.08.22 16:25 J.F
- 03.08.22 18:25 cef
- 03.08.22 18:33 robot
- 03.08.22 18:37 robot
- 03.08.22 19:48 a a
- 04.08.22 03:08 Marcin Debowski
- 04.08.22 03:27 ptoki
- 04.08.22 13:43 J.F
- 04.08.22 13:54 J.F
- 04.08.22 20:31 Akarm
- 04.08.22 20:53 J.F
- 04.08.22 20:59 a a
- 04.08.22 21:54 Akarm
- 04.08.22 21:54 cef
- 05.08.22 05:42 Marcin Debowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
- Pomysł na czujnik przeciążenia siłownika.
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Dławik CM
- 2024-11-29 [OT] Lewe oprogramowanie
- 2024-11-29 Błonie => Sales Specialist <=
- 2024-11-29 Warszawa => IT Expert (Network Systems area) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-11-29 Białystok => Inżynier Serwisu Sprzętu Medycznego <=
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-29 Białystok => Application Security Engineer <=
- 2024-11-29 Białystok => Programista Full Stack (.Net Core) <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Software .Net Developer <=
- 2024-11-29 Wrocław => Key Account Manager <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2024-11-29 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2024-11-27 Re: UseGalileo -- PRODUKTY I APLIKACJE UŻYWAJĄ JUŻ DZIŚ SYSTEMU GALILEO