-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.185.152.121.24
6!not-for-mail
From: Adam <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Fri, 3 Jun 2022 12:36:32 +0200
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <ogz0t47949n8$.snyl2n2usw5k.dlg@40tude.net>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
<t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
<t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
<t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
<62988733$0$474$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@g...com>
<2...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 185.152.121.246
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Adam";
posting-host="185.152.121.246"; logging-data="13072";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47478
[ ukryj nagłówki ]Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
> czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
>> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
>>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>>> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>> >>
>>> >>>
>>> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> >>> sprawia najmniejszych problemów.
>>> >>>
>>> >>> Ale co kto lubi :)
>>> >>>
>>> >>
>>> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>> >>
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> \/
>>> >>
>>> >> albo:
>>> >>
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> |/
>>> >>
>>> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>> >> tylko noży.
>>> >>
>>> >
>>> > Owszem, jest inny.
>>> > W przybliżeniu taki - V
>>> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>> >
>>> >
>>> >
>>> >
>>> >
>>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
>>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
>>> głównie strona druga.
>>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>>>
>>> WM
>> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
rakotwórczy nikiel i chrom
>> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
>>
>> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących
po domach i na targowiskach, tandetne noże
> Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
--
Pozdrawiam.
Adam
Następne wpisy z tego wątku
- 03.06.22 13:00 WM
- 03.06.22 13:01 a a
- 04.06.22 13:15 robot
- 04.06.22 22:12 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 18:56 Robert Wańkowski
- 15.08.22 19:35 Wiesiaczek
- 15.08.22 21:46 a a
- 15.08.22 22:45 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 22:53 a a
- 16.08.22 00:03 J.F.
- 16.08.22 07:12 ptoki
- 16.08.22 12:29 J.F
- 16.08.22 12:37 a a
- 16.08.22 13:13 Akarm
- 16.08.22 13:33 J.F
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
Najnowsze wątki
- 2024-12-19 Kamerka sam. na tył
- 2024-12-20 Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- 2024-12-19 Fujitsu LIFEBOOK E746
- 2024-12-19 Katowice => Administrator IT - Systemy Operacyjne i Wirtualizacja <=
- 2024-12-19 Warszawa => Junior Account Manager <=
- 2024-12-19 Katowice => Administrator IT - Operating Systems and Virtualization <=
- 2024-12-19 Warszawa => Developer .NET (mid) <=
- 2024-12-19 Wrocław => Business Development Manager - Network and Network Securit
- 2024-12-19 Katowice => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <=
- 2024-12-19 Olsztyn => Sales Specialist <=
- 2024-12-19 Żerniki => Specjalista ds. Employer Brandingu <=
- 2024-12-19 policja pomaga
- 2024-12-19 Kolejny biegły
- 2024-12-19 Taka ciekawostka skrzyżowaniowa
- 2024-12-19 koniki obsiadły kolejki i numerki