-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!HAQSWIkX3lsmdM8Ee4Keow.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Subject: Re: Ostrzenie noża
Date: Thu, 2 Jun 2022 13:45:06 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <t7a7s2$lbe$1@gioia.aioe.org>
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
<t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
<t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<t7a31f$q3t$1@gioia.aioe.org>
<0...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="21870";
posting-host="HAQSWIkX3lsmdM8Ee4Keow.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:60.0) Gecko/20100101 Thunderbird/60.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: en-US
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47460
[ ukryj nagłówki ]On 6/2/22 12:43 PM, a a wrote:
> On Thursday, 2 June 2022 at 12:22:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>> On 6/2/22 11:41 AM, a a wrote:
>>> On Thursday, 2 June 2022 at 10:03:37 UTC+2, Akarm wrote:
>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>>>
>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama krawędź
>>>>> tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie sprawia
>>>>> najmniejszych problemów.
>>>>>
>>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>>
>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> \/
>>>>
>>>> albo:
>>>>
>>>> ||
>>>> ||
>>>> ||
>>>> |/
>>>>
>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>>> tylko noży.
>>>> --
>>>> -
>>>> Akarm
>>>> trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
>>> To drugie ostrze , jednostronne pochodzi z nożyczek i krajalnicy chleba i nie ma
nic wspólnego z nozami.
>>>
>>>
>>> Noże się ostrzy symetrycznie, aby podczas krojenia nóż nie zjechal na bok i nie
rozciął paluchów
>>> i jest na to norma ISO i DIN
>>>
>> Moja krajalnica ma ostrze symetryczne!
>> Widoczne podlega normie ???? :)
>> --
> W krajalnicy ostrze nie może być symetryczne i ostrzone skośnie dwustronnie, gdy
funkcją asymetrii jest wypychanie odcinanej kromki z krajalnicy.
> Gdyby było ostrzone dwustronnie, skośnie to by klin tarczy tnącej odpychał krojony
bochenek od ostrza
Sam to wymyśliłeś? :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Następne wpisy z tego wątku
- 02.06.22 14:20 alojzy nieborak
- 02.06.22 14:27 alojzy nieborak
- 02.06.22 14:41 Akarm
- 02.06.22 15:00 J.F
- 02.06.22 16:45 alojzy nieborak
- 02.06.22 17:18 J.F
- 02.06.22 17:39 Akarm
- 02.06.22 18:08 J.F
- 02.06.22 19:02 Akarm
- 02.06.22 19:39 a a
- 02.06.22 21:20 Zenek Kapelinder
- 02.06.22 21:38 a a
- 02.06.22 21:52 Zenek Kapelinder
- 02.06.22 22:43 alojzy nieborak
- 03.06.22 00:33 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przenośny zbiornik ciśnieniowy
- Mały kogenerator gazowy
- Co to znaczy wer. eksportowa? Na przykładzie motoru Java 350 Perak
- Skuteczność cięcia a liczba noży robota
- napoje gazowane
- Metrologia
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Komin do wiaty
- Ryby i kawitacja
- Ekspres do kawy i glony
- popcorn polymer
- Manualny wtrysk paliwa...
- Szafka
Najnowsze wątki
- 2024-07-01 W-wa naklejki wjazd do centrum
- 2024-07-01 ładowarka zmarła
- 2024-07-01 Koder szuka pracy. Koduję w j.: Asembler, C, C++ (z Qt) i D.
- 2024-07-01 Kraków => Kierownik Działu Spedycji Międzynarodowej <=
- 2024-07-01 Białystok => Full Stack Web Developer (.Net Core, Angular6+) <=
- 2024-07-01 Berlin => Technical Rollouter (Radio Systems Software Installation and
- 2024-07-01 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-07-01 Gdańsk => Programista Full Stack .Net <=
- 2024-07-01 Zabrze => Junior HelpDesk <=
- 2024-07-01 Warszawa => Key Account Manager <=
- 2024-07-01 Bielsko-Biała => Expert Migration Architect (Azure) <=
- 2024-07-01 Mini Netykieta polskich grup dyskusyjnych
- 2024-07-01 Re: Jak wypełnić polecenie francuskiego sądu blokowania niektórych zapytań DNS? Blokując Francję
- 2024-07-01 Re: Powtórne wezwanie na PO-komisję uzdrowi Ziobrę już w 10 dni
- 2024-07-01 CA -- problem z logowaniem