eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!aioe.org!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.farm!news-out.netnews.com!news
    .alt.net!fdc2.netnews.com!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder
    .cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx10.ams1.POSTED!not-
    for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
    <c...@g...com>
    <1p9r2q5erxd3f$.udawf8b0yzwk.dlg@40tude.net>
    User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 57
    Message-ID: <I7blK.36573$e21.29290@fx10.ams1>
    X-Complaints-To: a...@t...nl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 30 May 2022 22:00:08 UTC
    Organization: Tweaknews
    Date: Mon, 30 May 2022 22:00:08 GMT
    X-Received-Bytes: 3057
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47414
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2022-05-30, J.F <j...@p...onet.pl> wrote:
    > On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
    >> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
    >
    >>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >>> noza.
    >>>
    >>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >>>
    >>
    >> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
    >> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per strona
    kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
    >
    > w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
    >
    >> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej filozofii.
    >
    > IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
    > pociągnieciu.
    > A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
    >
    >> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
    >> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie widze
    sensu.
    >>
    >> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
    >> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
    >> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
    >
    > Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
    >
    > https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
    >
    > to nie jest ostry :-)
    >
    > P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
    > https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
    >
    > ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
    >
    >>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >>> z takiego białego materialu ...
    >>>
    >> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
    >> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
    >> nadtluczonym jajkiem.
    >
    > Jakos tak.
    > Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)

    https://cutlery.kyocera.com/sharpening-service Diamentowe ostrzałki są
    widzę nawet przystępnych cenach, ale ponieważ żadej nie używałem, więc
    możesz gugląć sam :)

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: