-
Data: 2022-06-01 16:37:29
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Adam <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Dnia Mon, 30 May 2022 15:15:42 +0200, J.F napisał(a):
> On Mon, 30 May 2022 14:13:54 +0200, Adam wrote:
>> Dnia Mon, 30 May 2022 12:10:14 +0200, J.F napisał(a):
>>> On Mon, 30 May 2022 11:59:35 +0200, Adam wrote:
>>>> Dnia Mon, 30 May 2022 09:34:43 +0200, J.F napisał(a):
>>>>> (...)
>>>>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
>>>>> noza.
>>>>>
>>>>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
>>>>
>>>> Szlifierka zawija krawędź???
>>>> Zby zawinęła krawędź, to musiała by być na tyle duża siła przyłożenia, aby
>>>> wpierw przegrzać tę krawędź. To jest mało możliwe.
>>>
>>> Sila mala, ale obroty duze, to moze i przegrzewa.
>>
>> Ważne nie tyle obroty, co prędkość liniowa.
>
> Jak to szlifierka, ma w miare dobrane, choc to model "supermarket".
>
>>> Sie szlifuje, to iskry lecą, tak ma przeciez byc :-)
>>>
>> Przyszła mi jeszcze do głowy jedna myśl - przypomniałem sobie kogoś, kto
>> ostrzył móż "do góry nogami" - czyli tarcza atakowała od strony
>> płaszczyzny, a wychodziła od strony ostrza. Dziwił się, że nie może
>> skutecznie naostrzyć noża. Może Ty też tak robisz?
>
> Zaraz zaraz, czy dobrze rozumiem?
> Brzeg tarczy sie porusza w dół, zeby iskry nie lecialy w gore,
> to nóż mam przyłożyc ostrzem w góre?
> Bo ja w dól.
Oczywiście: ostrzem zawsze w górę.
Dotyczy to większości przypadków - od noża do ogórków począwszy przez noże
tokarskie do wierteł.
Przy okazji ostrze noża się chłodzi.
>
> ten ma zwykly kamien, ale ostrzy faktycznie "ostrzem do przodu"
> https://youtu.be/lBXRkMZfIXk?t=102
>
W zasadzie prawidłowo, aczkolwiek niektóre noże ostrzy się (dotyczy
ostrzenia/polerowania końcowego) ruchem kolistym - np. ogrodnicze
okulizaki. Okulizaki klasyczne ponadto ostrzy się wyłącznie z jednej
strony.
>>>> Musiałbyć ewentualnie do twardej stali używać twardego kamienia. Ale zwykłe
>>>> noże raczej nie są z twardej stali.
>>>
>>> Kamien jest jaki jest. Jeden chropowaty, a drugi "gładki" :-)
>>>
>> Mówisz o gradacji. Ale ważne jeszcze spoiwo. Standardowo kamienie miały
>> kolory, m.in. białe, niebieskie, szare, czerwone, czarne. Oznaczało to
>> twardość spoiwa. Ogólna zasada: do twardej stali miękkie spowo, do miękkiej
>> stali twarde.
>
> Jakbym kupowal od początku, to moze bym wiedział :-)
> A tak, to jest szlifierka i ma jakies tarcze :-)
>
>>> A nóz tez jest jaki jest - stal odpowiednia, dosc twarda, sprezysta.
>> No, w kuchennym to raczej nie masz stali 440. Chyba, że rzeczywiście
>> kupiłeś coś porządnego.
>
>>>>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
>>>>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
>>>>
>>>> W szkole na praktykach ostrzyło się trudniejsze rzeczy: noże tokarskie i
>>>> wiertła, zarówno do stali jak i do drewna.
>>>
>>> Eee tam trudniejsze. Przykladasz i sie naostrzy.
>>> Najwyzej kąt bedzie inny niz sobie inzynier zalozył, ale chwile
>>> skrawac bedzie.
>>
>> Już wystarczająco dużo widziałem wierteł z ujemnym kątem.
>
> A kto to ostrzyl? :-)
Wiertło na tokarce stołowej dość łatwo naostrzyć "w lewą stronę" - czyli
uzyskując ujemny kąt przyłożenia.
>
>> Albo w drugą
>> stronę: zbyt duży kąt przyłożenia i po pierwszym otworze znów tępe.
>
> Ale jeden wyjdzie dobry.
Niekoniecznie, mogą być duże drgania.
>
> Tak czy inaczej masz tu sporą tolerancje.
> A w kuchni?
>
>>> A nóz kuchenny ma kąt przekroju bardzo mały. A samo ostrze jeszcze
>>> inny.
>>> Zle przyłożysz, to zeszlifujesz nie to co trzeba, albo jeszcze
>>> stępisz.
>>>
>>>> Czasem frezy palcowe, tarczowe
>>>> itp. To wszystko z ręki, bez przyrządów. A tam kąty są znacznie ważniejsze,
>>>> niż w domowym nożu.
>>>
>>> Za frezy to doceniam, bo tam powinny byc wymiary poszczególnych ostrzy
>>> zgodne.
>>
>> Szlifuje się kąt natarcia, a nie kąt przyłożenia. Ciężko się pomylić.
>
> No ale skoro kąt przyłozenia nie jest 90 stopni,
Kąt przyłożenia nie może być 90 stopni. Może być od ułamka stopnia do kilku
czy góra kilkunastu stopni.
> to jak zeszliwujesz powierchnie natarcia, to sie zmieni promien
> krawedzi. tzn odleglosc od osi obrotu do krawedzi.
> I juz frez bedzie nierowno bral.
To są setne milimetra.
>
>> Natomiast trudniej szlifuje się noże do heblarki bądź grubościówki - tam
>> już ostrze ma kilkadziesiąt centymetrów a tolerancja powinna być ok. 0,1
>> mm. Ostrze musi być prowadzone w przyrządzie.
>>
>>>>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
>>>>> z takiego białego materialu ...
>>>>>
>>>> Tutaj nie wiem. Typowe materiały korundowe to raczej nie.
>>>> Z zasad ogólnych to bym stawiał raczej na pył diamentowy i raczej niższe
>>>> obroty. Ziarnistość to chyba co najmniej 800 - oczywiście zależnie od
>>>> stopnia zużycia noża.
>>>> Ważny jest i materiał ściernicy, i posuw, i prędkość tarczy, i nacisk, i
>>>> chłodzenie. Ja bym poczytał i zrobił testy.
>>>
>>> Ale jaki posuw - noz ma ksztalt nieregularny.
>>>
>> Ostrze ząbkowane?
>
> Nie, wystarczy ze jest zaokraglony.
> I juz musisz prowadzic recznie.
>
> Cos takiego sprobować ?
> https://youtu.be/tahaaHxhbsA?t=120
Metoda stara jak świat.
W szkole mieliśmy całe wielokilogramowe pojemniki z tuszem do długopisów,
służace do trasowania, skrobania, ustawiania magnesówek, itd.
To jest dość doby pomysł.
W niektórych kamieniach wystarczy woda i pył.
>
> I zobacz - w obie strony szlifuje.
>
> P.S. jeszcze jeden spec
> https://youtu.be/J9XPELRRXT0?t=80
>
> kąt nawet nie na oko, a kierunek ... ja juz zglupialem ...
>
Kierunek tak samo: ostrze "atakuje" osełkę.
Facet ma wprawę.
Podobnie zresztą ostrzy się kosy, tylko wtedy jest odwrotnie: kosa
nieruchomo a osełka gania. Ponadto w kosie czasem specjalnie atakuje się
ostrze pod małym kątem, aby kosa "łapała" zboże czy trawę, a nie odpychała
jej. Mam na myśli "ryski" pozostałe po osełce - w nożach kuchennych pod
kątem do 45 stopni w obie strony (aby rysy się przecinały), a w kosie rysy
prawie wzdłuż ostrza.
--
Pozdrawiam.
Adam
Następne wpisy z tego wątku
- 01.06.22 17:04 Akarm
- 01.06.22 17:24 Akarm
- 01.06.22 17:50 a a
- 01.06.22 17:57 Akarm
- 01.06.22 18:46 Wiesiaczek
- 01.06.22 21:44 a a
- 02.06.22 10:03 Akarm
- 02.06.22 10:13 Wiesiaczek
- 02.06.22 11:41 a a
- 02.06.22 11:47 WM
- 02.06.22 11:56 Wiesiaczek
- 02.06.22 12:01 a a
- 02.06.22 12:22 Wiesiaczek
- 02.06.22 12:35 Zenek Kapelinder
- 02.06.22 12:43 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
Najnowsze wątki
- 2025-01-04 Zbieranie danych przez www
- 2025-01-04 reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-04 Warszawa => Specjalista ds. IT - II Linia Wsparcia <=
- 2025-01-04 Warszawa => Java Developer <=
- 2025-01-04 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2025-01-04 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-01-04 Wrocław => Application Security Engineer <=
- 2025-01-04 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-04 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=
- 2025-01-03 Problem z odczytem karty CF
- 2025-01-03 Jazda z Warszawy do Krakowa teslą
- 2025-01-03 Wrocław => Konsultant Wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-01-03 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-01-03 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=