eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaRe: Ostrzenie nożaRe: Ostrzenie noża
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
    et!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gig
    anews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.
    neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F" <j...@p...onet.pl>
    Subject: Re: Ostrzenie noża
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
    <t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
    <a...@g...com>
    <t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
    <r82619k66tr4$.teioihc359h.dlg@40tude.net>
    <c...@g...com>
    Date: Mon, 30 May 2022 17:40:35 +0200
    Message-ID: <1p9r2q5erxd3f$.udawf8b0yzwk.dlg@40tude.net>
    Lines: 51
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.30.136.227
    X-Trace: 1653925235 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 469 83.30.136.227:55925
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47411
    [ ukryj nagłówki ]

    On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
    > poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):

    >> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
    >> noza.
    >>
    >> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
    >> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
    >> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
    >>
    >
    > Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
    > Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per strona
    kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).

    w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,

    > Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej filozofii.

    IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
    pociągnieciu.
    A "w rękach" to trudno utrzymac :-)

    > Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
    > Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie widze
    sensu.
    >
    > Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
    > rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
    > takie ostrze sie utrzyma w kuchni.

    Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi

    https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402

    to nie jest ostry :-)

    P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
    https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM

    ale to chyba bardziej do brzytwy :-)

    >> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
    >> z takiego białego materialu ...
    >>
    > Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
    > Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
    > nadtluczonym jajkiem.

    Jakos tak.
    Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: