-
Data: 2022-05-30 17:40:35
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On Mon, 30 May 2022 07:51:03 -0700 (PDT), ptoki wrote:
> poniedziałek, 30 maja 2022 o 02:34:45 UTC-5 J.F napisał(a):
>> Ze wstydem sie przyłącze do pytania - tez prawie nie umiem naostrzyc
>> noza.
>>
>> Szlifierka stolowa - za duzo bierze, zawija krawedz.
>> "kamienie" rozne ... nie wiem o co chodzi, efekt jakis kiepski.
>> Przyrzad trzeba sobie zrobic, do pilnowania kąta?
>>
>
> Starczy kamien z castoramy. Taki dwustronny.
> Noz trzymac rowno, starczy doslownie 20-30 pociagniec per strona noza per strona
kamienia (ma dwie strony, jedna ostra, druga drobna).
w ktorą strone przesuwac, bo juz zglupialem,
> Kat nie jest specjalnie istotny. Dla noza kuchennego nie trzeba zadnej filozofii.
IMO - kąt jest o tyle istotny, ze powinien byc taki sam w każdym
pociągnieciu.
A "w rękach" to trudno utrzymac :-)
> Kamien trzeba miec mokry. Oplukac po ostrzeniu.
> Mozna poprawic na papierze sciernym 800-1500-2200 - tez na mokro. Choc nie widze
sensu.
>
> Ludzie kombinuja i cuduja z ostrzeniem i rzeczywiscie uzyskuja dobre
> rezultaty (ciecie gazety w gore) ale juz nie chwala sie jak dlugo
> takie ostrze sie utrzyma w kuchni.
Nie wazne jak dlugo, wazne, ze jak tak nie robi
https://youtu.be/0fxL8v2dMho?t=402
to nie jest ostry :-)
P.S. sa nawet przyrzady do mierzenia ostrosci
https://www.youtube.com/watch?v=4irTV1xZ-EM
ale to chyba bardziej do brzytwy :-)
>> A teraz jeszcze wyzwanie specjalne - mam kilka nozy "ceramicznych",
>> z takiego białego materialu ...
>>
> Tych to nie ma jak w domu ostrzyc. Ostrze jest zbyt kruche.
> Wyrzucic, nie kupowac nowego. A jak sie ma to obchodzic sie jak z
> nadtluczonym jajkiem.
Jakos tak.
Ale moze jednak dają sie naostrzyc, tylko nie umiemy :-)
J.
Następne wpisy z tego wątku
- 30.05.22 18:02 ptoki
- 31.05.22 00:00 Marcin Debowski
- 31.05.22 00:08 a a
- 31.05.22 07:59 Wiesiaczek
- 31.05.22 08:18 Wiesiaczek
- 31.05.22 12:43 a a
- 31.05.22 13:32 J.F
- 31.05.22 14:50 a a
- 31.05.22 16:08 cef
- 31.05.22 18:28 trybun
- 31.05.22 18:54 Wiesiaczek
- 31.05.22 20:03 Zenek Kapelinder
- 01.06.22 16:37 Adam
- 01.06.22 17:04 Akarm
- 01.06.22 17:24 Akarm
Najnowsze wątki z tej grupy
- Żarówka do lampy z czujnikiem ruchu
- most kilometrowy
- kladka Zagorze
- zapora Zagorze
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
Najnowsze wątki
- 2025-01-17 Wróblewo => Analityk finansowy <=
- 2025-01-17 Żerniki => Specjalista ds. Employer Brandingu <=
- 2025-01-17 pradnica krokowa
- 2025-01-17 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-01-17 Warszawa => Helpdesk Specialist <=
- 2025-01-17 Kraków => User Experience Designer <=
- 2025-01-17 Nieustający podziw...
- 2025-01-17 zawsze parkuj tyłem do ulicy
- 2025-01-16 nie będzie naprawy pod blokiem?
- 2025-01-16 korytarz zycia
- 2025-01-16 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=
- 2025-01-16 Środa Wielkopolska => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-16 Poznań => Konsultant Wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-01-16 Gdańsk => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <=
- 2025-01-16 Re: Bodnatura BARDZO tanio wyceniła Owsiaka. HAŃBA!