-
51. Data: 2011-08-09 14:47:44
Temat: Re: kulisy robienia zdjea ?arcia (od pro)
Od: Jakub Witkowski <j...@d...z.sygnatury>
W dniu 2011-08-09 10:37, b...@n...pl pisze:
> podskakuje znaleźć bat. Dyrektor zakładów mięsnych musiał wyrobić normę,
> miał rzucić na rynek 100 ton wytworów mięsnych to rzucał, niezależnie od
> tego ile mięsa otrzymał do ich wyprodukowania.
Pod warunkiem, że miał technologię do wyprodukowanie "czegoś z niczego".
A z tym było dużo słabiej niż dziś. Chemia spożywcza i metody produkcji
żywności były u nas równie zacofane jak cała reszta.
Weźmy np. wędliny drobiowe - cos takiego praktycznie nie istniało, bo nie umieli
zrobić.
--
Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mogą być niepoważne,
z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadać w części
gts /kropka/ pl | lub całości poglądom ich Autora.
-
52. Data: 2011-08-09 15:20:59
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl>
Dnia Mon, 8 Aug 2011 20:30:24 +0200, Andrzej R napisał(a):
> Spróbuj kiedyś obrać ziemiaki, poprzekrawać na pół (albo i nie jak małe) i
> włożyć do gorącego piekarnika (bez żadnego tłuszczu), wyjąć jak z wierzchu
> będą nieźle już podpieczone. Trochę mniej niezdrowe od tych robionych Twoim
> sposobem a też bardzo dobre, przy odrobinie wyobraźni przypominają te
> pieczone w ognisku:-).
Muszę spróbować żeby sie piekarnik na coś przydawał, bo ostatnio mało
używam. Właściwie to częściej niż używam piekarnika mam ognisko - bo prawie
co tydzień ;-)
> O kurcze, zapomniałem, że to grupa o fotografii:-)
Dobra - to dodam zdjęcie i już będzie w temacie ;-)
http://www.pbase.com/hfoto/image/137098181/original.
jpg
Pozdrawiam,
Henry
-
53. Data: 2011-08-09 15:24:16
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "ax" <k...@o...pl>
Użytkownik "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:1blybkndby9if$.xfel58s1i3jh.dlg@40tude.net...
.....................
>
>> O kurcze, zapomniałem, że to grupa o fotografii:-)
>
> Dobra - to dodam zdjęcie i już będzie w temacie ;-)
> http://www.pbase.com/hfoto/image/137098181/original.
jpg
>
> Pozdrawiam,
> Henry
fajny patent z drutem. Niby oczywisty, ale...
Pozdrawiam R.
-
54. Data: 2011-08-09 15:58:56
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: Kosu <6...@e...pl>
On 2011-08-09 17:20, Henry(k) wrote:
> Muszę spróbować żeby sie piekarnik na coś przydawał, bo ostatnio mało
> używam. Właściwie to częściej niż używam piekarnika mam ognisko - bo prawie
> co tydzień ;-)
Ja (ponieważ nie jem ciast, tłustych mięs itp), piekarnika używam tylko
do frytek. Raz na 2 miesiące łapie mnie ochota na pieczoną rybę, ale
chyba wolałbym też grill/ognisko rozpalić (tylko nie bardzo jest gdzie...)
> Dobra - to dodam zdjęcie i już będzie w temacie ;-)
> http://www.pbase.com/hfoto/image/137098181/original.
jpg
Wooo. Pro zdjęcie jedzenia! Jak z okładki gazetki w Biedronce (nie wiem
czy to komplement w Twojej okolicy :P).
Jaki obiektyw? Strasznie ostre krawędzie kiełbasy masz. Ja mam jakiś
problem z autofocusem przy ogniu :(
pozdrawiam,
PK
-
55. Data: 2011-08-09 21:23:20
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: Kosu <6...@e...pl>
Hahahaha. Właśnie oglądałem serwis informacyjny na TVPInfo. UOKiK zrobił
przeglądową kontrolę punktów gastronomicznych - publikacja jak na
zamówienie :P.
Najgorzej wypadły wszelkie knajpy sezonowe w kurortach turystycznych.
Najlepiej oczywiście bary mleczne, fastfoody i bary na dworcach.
Wielkie zaskoczenie to dla mnie nie jest, ale jak ktoś nie wierzy
usenetowi, to może uwierzy agencji rządowej :)
http://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2834
(art. z podsumowaniem, link do raportu na dole, ale nie polecam, bo
straszny bełkot urzędowy :))
pozdrawiam,
PK
-
56. Data: 2011-08-10 07:09:49
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl>
Dnia Tue, 09 Aug 2011 17:58:56 +0200, Kosu napisał(a):
> Ja (ponieważ nie jem ciast, tłustych mięs itp), piekarnika używam tylko
> do frytek. Raz na 2 miesiące łapie mnie ochota na pieczoną rybę, ale
> chyba wolałbym też grill/ognisko rozpalić (tylko nie bardzo jest gdzie...)
Dobrze jest mieć rodzinę na wsi ;-)
>> Dobra - to dodam zdjęcie i już będzie w temacie ;-)
>> http://www.pbase.com/hfoto/image/137098181/original.
jpg
>
> Wooo. Pro zdjęcie jedzenia! Jak z okładki gazetki w Biedronce (nie wiem
> czy to komplement w Twojej okolicy :P).
Nie wiedziałem że Biedronka ma gazetki - chyba jedyny sklep z okolicy
którego jeszcze nie widziałem w skrzynce na listy. Ale to chyba kiełbasa z
Biedronki więc pewnie by się nadawało do ich gazetki ;-)
> Jaki obiektyw? Strasznie ostre krawędzie kiełbasy masz. Ja mam jakiś
> problem z autofocusem przy ogniu :(
Stara Cosina makro 100/3.5. Generalnie jakoś nie sprawia się zbyt dobrze z
dSLR, ale nie chce mi się wymieniać na coś lepszego, bo zbieram na
średniego analoga.
Problem z AF? Może przez to że ogień generuje dużo podczerwieni - ciekawe
czy czujniki AF są na to odporne... Ja też miewam z tym problem ale
zazwyczaj ostrzę ręcznie.
Pozdrawiam,
Henry
-
57. Data: 2011-08-10 07:12:52
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl>
Dnia Tue, 9 Aug 2011 17:24:16 +0200, ax napisał(a):
> fajny patent z drutem. Niby oczywisty, ale...
Ojciec zmajstrował bo już miał dość poupalanych patyków i opalonych włosów
na przedramionach po ratowaniu spadniętych kiełbas ;-) A druty po nagrzaniu
i przypieczniu trzymają tak że potem ciężko zdjąć.
Pozdrawiam,
Henry
-
58. Data: 2011-08-10 08:57:19
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "b...@n...pl" <b...@n...pl>
On 10.08.2011 09:12, Henry(k) wrote:
> Dnia Tue, 9 Aug 2011 17:24:16 +0200, ax napisał(a):
>
>> fajny patent z drutem. Niby oczywisty, ale...
>
> Ojciec zmajstrował bo już miał dość poupalanych patyków i opalonych włosów
> na przedramionach po ratowaniu spadniętych kiełbas ;-) A druty po nagrzaniu
> i przypieczniu trzymają tak że potem ciężko zdjąć.
>
Ja znam inną metodę pieczenia. Nadziewa się kiełbasę wzdłuż, a nie w
poprzek i nie trzyma nad ogniem, tylko nisko, obok ognia, przy żarze.
--
wer <",,)~~
http://szumofob.eu
-
59. Data: 2011-08-10 09:13:55
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: "Henry(k)" <moj_adres_to_henrykg@na_serwerze_gazeta.pl>
Dnia Wed, 10 Aug 2011 10:57:19 +0200, b...@n...pl napisał(a):
> Ja znam inną metodę pieczenia. Nadziewa się kiełbasę wzdłuż, a nie w
> poprzek i nie trzyma nad ogniem, tylko nisko, obok ognia, przy żarze.
No i tak zawsze robiłem - ale działa tylko jak kijek jest świeży.
http://www.pbase.com/hfoto/image/115504947/original.
jpg
A jak się często robi ognisko to trzeba ich mieć dużo. Szkoda drzew.
Pozdrawiam,
henry
-
60. Data: 2011-08-10 12:54:11
Temat: Re: kulisy robienia zdjęć żarcia (od pro)
Od: Pan Peresada <p...@p...pl>
Kosu <6...@e...pl> napisał(a):
>No i co - dumny z tego jesteś? :) Tzn. uważasz, że nie jedząc mięsa w
>ogóle będziesz zdrowszy niż jedząc mięso wymieszane z wodą pół na pół?
Tak, bedzie mial mniejsza szanse na chorobe. I nie chodzi o jedzenie szynki
z woda bo takiej nie ma, a szynki z woda, dodatkami GMO i chemia.