eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPrzyciski dotykoweRe: Przyciski dotykowe
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
    rwth-aachen.de!newsfeed.straub-nv.de!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.gigane
    ws.com!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.am4!peer.am4.highw
    inds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.
    com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostr
    ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <5858f1bf$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
    <o3c4h2$g9s$1@dont-email.me>
    <585a3205$0$15196$65785112@news.neostrada.pl>
    <o3epmc$ikt$1@dont-email.me> <kTd4up8eI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <o3s7qu$clq$1@dont-email.me> <nTd5455bI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <o41pdh$jg7$1@dont-email.me> <oTd55ecvI3dbNv8%gof@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5864f0c1$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Subject: Re: Przyciski dotykowe
    Date: Thu, 29 Dec 2016 12:59:29 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
    Lines: 40
    Message-ID: <5864faa6$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.7.234.69
    X-Trace: 1483012774 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 655 83.7.234.69:54243
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Body-CRC: 2825456068
    X-Received-Bytes: 3066
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:710157
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości
    Pan J.F. napisał:
    >>> Jak nie, jak tak? Przecież przy wekowaniu kompotu, dajmy
    >>> na to sliwkowego (w wysokiej temperaturze), ze słoika
    >>> poietrze usuwane jest całkowicie.
    >
    >> Czy tak calkowicie ... hm, warto by sprawdzic, tylko jak ? :-)

    >Rzecz jasna "całkowicie" w sensie kuchennym, a nie laboratorium
    >wysokiej próżni. W wysokiej temperaturze woda paruje, ciśnienie
    >wyrównywane jest przez prześwit międzygumkowy, który działa jak
    >zawór zwrotny. W końcu para wodna wypełnia całkowicie przestrzeń
    >nadkompotową. Po ostygnięciu mało co gazowego w środku zostaje.

    Tak by wychodzilo, ale jesli jednak parowanie jest mniejsze, wszak
    grzejemy na lazni wodnej, to moze nie wypierac.
    Wyleci tylko nadmiar powietrza z tytulu wzrostu temperatury, czyli
    jakies 1/4.

    A w powidlach duzo cukrow, to parowanie moze byc mniejsze.

    >>Jeśli kto przedkłada empirię nad modele teoretyczne, może taki
    >>słoik próbować otworzyć pod wodą (dbając, by mu w czasie tej
    >>operacji dekiel całkiem nie odwalił). Zobaczy wtedy ile wolnej
    >>przestrzeni zostanie po wtargnięciu wody do środka.

    Jest to jakis pomysl - jak znajde gumke to moze sprawdze.
    Mozna jeszcze sprobowac sile trzymajaca wieczko zmierzyc.
    Albo barometr do srodka wrzucic - tylko zwyklego nie mam, a
    elektroniczny chyba tego nie przezyje.

    Chyba, zeby go tak z fotoogniwa zasilic ? reszta elektroniki 100C
    powinna przezyc.

    Bo dziurki w pokrywce zrobic, zeby jakis zaworek wmontowac, to chyba
    sie nie uda.

    J.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: