-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!news-out.netnews.com!news.alt.net!fdc2.n
etnews.com!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.
highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
Date: Sat, 4 Jun 2022 13:15:28 +0200
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.9.1
Subject: Re: Ostrzenie noża
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.sci.inzynieria,pl.rec.kuchnia
References: <t6ii7q$25h$1@gioia.aioe.org> <t6o3bf$1su0$1@gioia.aioe.org>
<t6qs7d$7f8$2@gioia.aioe.org>
<a...@g...com>
<t6spmc$1gu4$2@gioia.aioe.org> <rEzkK.312199$4c1.116826@fx13.ams1>
<t724sv$fh4$1@gioia.aioe.org> <xw2lK.91$D41.41@fx07.ams1>
<t75fnc$rpd$1@gioia.aioe.org> <62977fe4$0$471$65785112@news.neostrada.pl>
<t7854f$i74$1@gioia.aioe.org> <62986ed6$0$490$65785112@news.neostrada.pl>
<t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
From: robot <r...@o...pl>
In-Reply-To: <t79rfd$1qn4$1@gioia.aioe.org>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 55
Message-ID: <629b3ecf$0$469$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.0.71.46
X-Trace: 1654341327 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 469 31.0.71.46:10572
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3282
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47483 pl.rec.kuchnia:383591
[ ukryj nagłówki ]W dniu 02.06.2022 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
Potwierdzam.I ten sposób naostrzenia z jedną płaszczyzną po każdej
stronie się nawet jakoś fachowo nazywa, tylko kurna nie mogę teraz
przypomnieć jak.
Na przykład noże firmy rockstead są tak ostrzone.
O, znalazłem" V-edge", ale jakaś polska nazwa też chyba na to była.
https://www.kitchenknifeguru.com/wp-content/uploads/
2012/01/knife-edge-styles3.png
Następne wpisy z tego wątku
- 04.06.22 22:12 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 18:56 Robert Wańkowski
- 15.08.22 19:35 Wiesiaczek
- 15.08.22 21:46 a a
- 15.08.22 22:45 Zenek Kapelinder
- 15.08.22 22:53 a a
- 16.08.22 00:03 J.F.
- 16.08.22 07:12 ptoki
- 16.08.22 12:29 J.F
- 16.08.22 12:37 a a
- 16.08.22 13:13 Akarm
- 16.08.22 13:33 J.F
- 16.08.22 13:36 J.F
- 16.08.22 16:36 a a
- 16.08.22 17:18 J.F
Najnowsze wątki z tej grupy
- Rodzaj przekładni planetarnej z
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
Najnowsze wątki
- 2024-12-19 Kamerka sam. na tył
- 2024-12-20 Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- 2024-12-19 Fujitsu LIFEBOOK E746
- 2024-12-19 Katowice => Administrator IT - Systemy Operacyjne i Wirtualizacja <=
- 2024-12-19 Warszawa => Junior Account Manager <=
- 2024-12-19 Katowice => Administrator IT - Operating Systems and Virtualization <=
- 2024-12-19 Warszawa => Developer .NET (mid) <=
- 2024-12-19 Wrocław => Business Development Manager - Network and Network Securit
- 2024-12-19 Katowice => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <=
- 2024-12-19 Olsztyn => Sales Specialist <=
- 2024-12-19 Żerniki => Specjalista ds. Employer Brandingu <=
- 2024-12-19 policja pomaga
- 2024-12-19 Kolejny biegły
- 2024-12-19 Taka ciekawostka skrzyżowaniowa
- 2024-12-19 koniki obsiadły kolejki i numerki