-
Data: 2016-03-09 23:11:26
Temat: Re: Marketowe a firmowe
Od: JaNus <bez@adresu> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2016-03-06 o 20:37, Paweł Pawłowicz pisze:
> W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
>> W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
>>>
>>>
>>> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać
>>> przy wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w
>>> takich warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do
>>> [...].
>>>
Pisałem już o tym, że na taką pizzę to najważniejsze jest by ciasto było
wałkowane po wielokroć: jak stal damasceńska. Wałkowane, zaginane,
ponownie, i znów, i tak kilkadziesiąt razy. Elektronika niestety nic tu
nie pomoże :>
Natomiast co do "trzeba wyrabiać długo", to wymyśliłem sposób, dzięki
któremu maszyna może "wyrabiać" (międlić) ciasto niemal równie dobrze,
jak fachowa babunia. Duży "walczak", taka kadź, pionowy cylinder. A
mieszać w nim nie należy żadnymi łopatkami, ale wetknąć w to trzeba
drugi walec, o mniejszej średnicy. Mniejszej, ale nie "dużo mniejszej".
Dla polepszenia mieszania na ściankach obu walców mogły by przebiegać
wypukłe spirale, w przeciwstawnych kierunkach (w tym zewnętrznym w lewo,
a wewnętrznym w prawo) od góry do dołu. I teraz gdy ten wewnętrzny
wprawimy w ruch obrotowy, to mieszanie będzie zarówno intensywne, jak i
laminarne! A owa laminarność jest, jak można się domyślać - rzeczą kluczową.
>> (---)
>
> Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb), trzeba (---) długo
> wyrabiać ciasto
> Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten,
> prowadzi to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego
> się, jakby zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to
> jego święte prawo!
>
Właśnie kupiłem babkę (ciasto, nie dziewuchę!) o takiej trociniastej
strukturze. Nie da się pokroić, bo sypie się jak tynk ze starej
elewacji. Sąd mój powrót do tematu.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.03.16 00:20 JaNus
- 10.03.16 08:56 re
- 10.03.16 09:09 re
- 10.03.16 10:32 J.F.
- 10.03.16 13:21 re
- 10.03.16 13:22 BaSk
- 10.03.16 13:25 re
- 10.03.16 13:39 re
- 10.03.16 14:01 Pszemol
- 10.03.16 14:02 Pszemol
- 10.03.16 14:04 Pszemol
- 10.03.16 14:05 Pszemol
- 10.03.16 14:07 Pszemol
- 10.03.16 14:21 J.F.
- 10.03.16 14:33 Piotr Dmochowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
- Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- Szukam monitora HDMI ok. 4"
- Obcinaczki z łapaczem
- termostat do lodowki
- SEP 1 kV E
Najnowsze wątki
- 2024-12-31 Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- 2024-12-31 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Starszy Konsultant AWS <=
- 2024-12-31 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-31 Odpowiedzialność w spółce z oo
- 2024-12-31 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-31 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Specjalista ds. bezpieczeństwa informacji i ciągłości
- 2024-12-31 8%
- 2024-12-31 Błonie => Administrator systemów <=
- 2024-12-31 Błonie => IT System Administrator <=
- 2024-12-31 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2024-12-31 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Helpdesk - I linia wsparcia <=
- 2024-12-31 kabelek - kynar ?