eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałkaRe: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Data: 2021-02-01 20:54:43
    Temat: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Od: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    > On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>> przecież.
    >>>
    >>> Trywialne pytania.
    >>
    >>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>> cząstki tłuszczu.
    >>
    >> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >
    > Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    > odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    > tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    > sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    > więc to nie glicerol.

    Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: