eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikazwykły opornik jako grzałkaRe: zwykły opornik jako grzałka [OT]
  • Data: 2021-02-02 11:33:53
    Temat: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
    Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2021-02-02, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    > W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
    >> On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
    >>> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
    >>>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
    >>>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
    >>>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
    >>>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
    >>>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
    >>>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
    >>>>>>> przecież.
    >>>>>>
    >>>>>> Trywialne pytania.
    >>>>>
    >>>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
    >>>>>> cząstki tłuszczu.
    >>>>>
    >>>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
    >>>>
    >>>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
    >>>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
    >>>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
    >>>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
    >>>> więc to nie glicerol.
    >>>
    >>> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
    >>> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
    >>> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
    >>> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
    >>
    >> Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
    >> Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
    >> czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
    >> chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.
    >
    > Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
    > na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
    > Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
    > kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
    > Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
    > wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
    > a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
    > dziesiątki gramów.

    Nie chce mi się za głęboko szukać, dlatego pierwsze z brzegu, olej sojowy:
    https://ars.els-cdn.com/content/image/3-s2.0-B978098
    189360050007X-f02-21-9780981893600.jpg

    Z obliczeń mi wychodzi, że 1 g tego oleju pójdzie z 20 tonami wody. Przy
    czym warto zauważyć, że to przy prężności par oleju w 180C. Patrząc po
    tych krzywych to w 100C będzie raczej 2-3 rzedy wielkości więcej.

    Tu trochę mniejsze cząsteczki tłuszczów z mleka:
    https://d3i71xaburhd42.cloudfront.net/8207d24acad110
    f00cb5f7e611beb78bd41d39ee/500px/7-Table3-1.png

    Wziałem wartości środkowe Mw~650. Dla temp. 245C. Wychodzi mi ca 0.5kg
    wody na 1g tłuszczu, ale biorąc pod uwagę, że to mniejsza niż oleju
    sojowego cząsteczka za to temperatura dużo wyższa, to pewnie nie jest to
    pół kilo a ponownie rząd wielkości tony.

    --
    Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: